Nagyon jól járhatnak azok, akik a Szegedi Tudomány Egyetemre jelentkeznek

Viszont ehhez az szükséges, hogy a felvételizők első helyen jelöljék meg az egyetem bármelyik szakát.

2022. január 19., 06:25

Szerző:

Újabb ösztöndíjat hirdetett meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az első helyen jelentkező és felvételt nyert diákok számára – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.

A közlemény szerint az SZTE a tehetséggondozás jegyében a meglévő vállalati, tanulmányi és szociális alapú ösztöndíjak sorát tovább bővíti a 2022-es felvételi eljárás során START Ösztöndíj Plusz néven.

Az ösztöndíjra azok pályázhatnak, akik 2022-ben díjköteles - vagyis tanulói jogviszonyon kívül teljesített - emelt szintű érettségi vizsgát tesznek. Ezekre az érettségi vizsgákra a kormányhivataloknál kell jelentkezni, a felvételi jelentkezéssel egy időben február 15-ig.

Emellett a támogatás feltétele, hogy a diák első helyen jelentkezzen az SZTE bármely alapképzésére vagy osztatlan képzésére, oda felvételt nyerjen a 2022/2023-as tanévre és tanulmányait 2022 szeptemberében megkezdje az egyetemen.

A beiratkozást követően pedig aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkeznie az első félév során. Az ösztöndíjra a Modulo felületén lehet pályázni március 1. és július 8. között az erre a célra létrehozott űrlap kitöltésével. A START Ösztöndíj Plusz egyszeri 50 ezer forintos támogatását a legjobb felvételi eredménnyel rendelkező 500 első helyes felvételiző kaphatja meg.

A kezdeményezés előzménye, hogy a minimálbér-emeléssel nőtt az emelt szintű érettségi vizsga díja azon jelentkezők számára, akik ezt a vizsgát iskolarendszeren kívül teljesítik. Egy emelt szintű érettségi vizsga díja 50 ezer forint, ez minden olyan jelentkezőt érint, aki nem iskolarendszeren belül tesz érettségi vizsgát, illetve külföldön tanult, azaz Magyarországon a felvételi eljárásban nem elismert érettségi vizsgával rendelkezik

– áll a közleményben.

(Kiemelt képünk: Szeged, 2021. február 14. A Szegedi Tudományegyetem klasszicista elemeket is tartalmazó koraeklektikus stílusú úgynevezett központi épülete a Dugonics téren. Az eredetileg reáltanodaként fölavatott épület 1921 óta az egyetem rektori hivatalának és más, központi intézményeinek ad otthont. A 2011. évi felújítása óta Regionális Tudástranszfer és Szolgáltató Központnak nevezik.Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Nagy méretű bálna tűnt fel a Szajnában, egy hónappal azután, hogy egy másik tengeri emlős, egy kardszárnyú delfin messzire felúszott a folyón, és a megmentésére tett kísérletek ellenére elpusztult.

Afrikai kutatók visszatértek a régi módszerhez: kikísérletezték a káros anyagok nélküli pisitrágyát, ami harmincszoros termésnövekedét hozott. Bármennyire idegenkedünk is tőle, a vizelet műtrágyaként való hasznosítása kézenfekvő és hasznos, mert tele van jó tápanyagokkal, amelyek elősegítik a növények növekedését.