Óriási felfedezés és magyar siker

15 éven át fejlesztették azt a gyógyszert, amely most segíthet a skizofrén és a bipoláris zavarban szenvedő betegeknek.

2015. október 11., 09:55

Bitter István, a Semmelweis Egyetem szakembere az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, a nemzetközi adatok szerint az emberek körülbelül 1 százaléka szenved egy adott időpontban skizofréniás megbetegedésben. Az 1 százalék Magyarországra vetítve 100-110 ezer skizofrén beteg – írja a hirado.hu.

Magyarázata szerint a skizofréniakezelés három pilléren nyugszik: a gyógyszeres és a pszichoterápiás kezelésen, amit elsősorban kognitív terápiának nevezünk. A harmadik pedig a szociális ellátórendszer aktivitása, ami hozzájárul a rehabilitációhoz.

A skizofrénia kialakulásában genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak, de nem tudjuk pontosan, hogy mi áll a hátterében.

A fővárosi Moravcsik Alapítvány által üzemeltetett Budapest Art Brut Galériában pszichiátriai betegséggel élő művészek állítják ki munkáikat. Simon Lajos, az alapítvány elnöke kifejtette, 80-100 klienssel foglalkoznak, egy közösségi erővel rendelkező rehabilitációs helyet nyújtanak. Szerinte a pszichoterápiás kezelés egy idő után el is hagyható, hiszen éppen az a cél, hogy a beteg megerősödjön, és újra autonóm személyiségként tudjon élni.

A pszichoterápia mellett a kezelés másik fontos eleme a jó minőségű gyógyszer. A magyar fejlesztésű gyógyszer a skizofrénia, illetve a bipoláris zavar betegséghez kapcsolódó tünetek kezelésére is szolgál. Úgy szünteti meg a hallucinációs és a téveszmés tüneteket, hogy nem gyengíti, sőt segíti a másik oldalt, az aktivitást, a személyiséget.

17 éven keresztül több százan dolgoztak azon, hogy a készítmény létrejöjjön. A gyógyszergyár megkapta az amerikai gyógyszerügyi hivatal engedélyét is a forgalmazásra.

A pszichiáterek jelenleg azt tanácsolják a jó közérzetű, viszonylag jó állapotban lévő betegeknek is, hogy ne hagyják abba a gyógyszeres kezelést. A skizofrénia ellen nincs védőoltás, de gyógyszerrel ma már jól kezelhető, és a betegek teljes életet élhetnek.