Óriás sóbánya volt valaha a Földközi-tenger

Hatmillió évvel ezelőtt több kilométer vastag sóréteg volt a Földközi tenger helyén, és ott csapódott le az óceánok sótartalmának 6 százaléka. A gigantikus sótároló létrejöttéről az Amerikai Geofizikusok Egyesületének éves ülésén, december 11-én tartottak előadást az uniós Medgate kutatási projektben részt vevő tudósok, a Bristoli Egyetemen dolgozó Rachel Flecker vezetésével.

2013. december 22., 05:55

Időnként előfordul, hogy a földi só nagy része egy szűkebb területen koncentrálódik. Legutóbb körülbelül hatmillió évvel ezelőtt, a miocén korszak vége előtt történt ilyesmi, amikor a Földközi-tenger Gibraltárnál el volt zárva az Atlanti-óceántól, és ehelyett két csatorna – egy a mai Marokkó, a másik Spanyolország területén – táplálta sós vízzel.

A tektonikus mozgások elzárták a kivezető utat a víz előtt, de a medence aljának szintje változatlanul alacsonyan volt. Ennek következtében a víz beáramlott, elpárolgott, a só felhalmozódott, az élővilág összeomlott. A Földközi-tenger úgy 600 ezer év alatt ki is száradt, és nem maradt más a helyén, mint egy másfél kilométer vastag sóréteg – írja az Index.

Végül geológiai értelemben egy villantásnyi idő, alig kétszáz év alatt, a Gibraltárnál áttört az óceán, és elárasztotta a Földközi-tengert.

A kutatócsoport arra is rájött, hogy a tenger kiszáradása összefüggésbe hozható az északi sarkkör eljegesedésével. A jégkorszak csökkentette az óceánok szintjét, ami megakadályozhatta, hogy a víz a Földközi-tengerbe jusson.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.