Itt jelentkezzen, aki COVID-os akar lenni

Gyorsabb és hatékonyabb vakcina fejlesztés érdekében. 

2022. január 27., 15:16

Szerző:

Az Oxfordi Egyetem kísérlete tavaly áprilisban indult, három hónappal azután, hogy Nagy-Britannia elsőként engedélyezte a Covid-19 vírussal végzett, úgynevezett kihíváskísérleteket embereken. Ez a világ első olyan kísérlete, ahol engedélyezték, hogy a résztvevőket szándékosan kitegyék magukat a koronavírusnak, ezzel is elősegítve a hatásosabb vakcinák kifejlesztését, írja a Reuters.

Az Egyetem közleményében, azt közölte, hogy az első, még folyamatban lévő fázisban annak a kiderítésére összpontosítottak, hogy mennyi vírus szükséges a fertőzés kialakulásához, míg a második fázis célja meghatározni, hogy milyen immunválasz szükséges a fertőzés kivédéséhez. 

Az önkénteseket, akik korábban természetes úton fertőzöttek vagy oltottak, őket a vírus eredeti változatával oltják be, hogy a fertőzéssel egyidejűleg a vizsgálatok során meghatározzák, hogy milyen szintű antitestek immun T-sejtek szükségesek a fertőzés megelőzéséhez. 

A vizsgálat eredményei segítenek abban, hogy a jövőben sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá váljon a vakcinafejlesztés

– áll a közleményben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Liu Peicheng / XINHUA / Xinhua via AFP)

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszorával együtt idén tíz kiválóság részesült az 1701-ben alapított amerikai magánegyetem elismerésében. 

Különleges hullócsillag-kitörésben gyönyörködhetünk május 31-én, ha a csillagászati előrejelzések beválnak – közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló, amelynek tájékoztatása szerint magyar csillagászok Texasban követik a kitörés csúcsát, és a Facebookon is bejelentkeznek.