Okosvárosok, okos technológiák: így könnyíti mindennapjainkat az új technológia

2017. november 17., 19:21

Szerző:

Az okos város biztonságosabb, időtakarékosabb, kényelmesebb és egyben olcsóbb megoldásokat biztosít használó számára: Az okos applikációk időt takarítanak meg, hiszen használatukkal megtervezhetjük a napunkat, megnézve, hogy mennyi hely van a bevásárlóhely parkolójában, van-e sor a boltban, közben pedig elindíthatjuk a mosást és ha útközben jövünk rá, a villanyokat is mind lekapcsolhatjuk. A nemzetközi trendeket figyelembe véve a ZSKE Magyar Tudomány Ünnepe konferenciája 2017. november 17-én két nagy téma, az okosvárosok és az okos pénzügyi megoldások köré épült.

Az okosvárosok és az okos pénzügyi megoldások konferencián elhangzott ismeretek az online környezetben való biztonságos és tudatos navigálásra is kitértek, számos hazai és külföldi példát bemutatva. A rendezvényen dr. Schottner Krisztina, az intézmény oktatási rektor-helyettese elmondta, hogy ez a tudományos esemény lehetőséget ad többek között az OTP-vel indított hosszú távú együttműködés első fázisának elindítására is. Az ülésszak elnöke, dr. Bayer József akadémikus utalt azokra a kihívásokra, melyeket az infokommunikáció, az okosvárosok, illetve a virtuális fizetőeszközök jelentenek már a jelenben.

Fotó: ZSKE - Zsoldos Luca

A nagyszabású rendezvényen az egyetem akadémiai szakmai parterei közül részt vett a most induló együttműködés keretében Dimény Katalin, az OTP Fáy András Alapítvány Ok Központ intézményvezető-igazgatója, aki az oktatás és a tudatosság fontosságára hívta fel a figyelmet. A konferencia második részében Fischer András, az OTP Bank Nyrt. Digitális Értékesítési és Fejlesztési Igazgatóság Retail Innováció főosztályának vezetője az okos pénzügyi megoldásokról, a fintech, Big Data és banki applikációk előnyeiről és kihívásairól beszélt. „A banki innovációt az ügyfél igények változása, a szabályozók hozzáállásának módosulása és az új szereplők megjelenése hajtja. Az, hogy a mobilunkkal, egy érintéssel fizethessünk, a távolból is gyorsan intézhessük a pénzügyeinket és ne kelljen bemenni a bankfiókba, online is nyithassunk bankszámlát, chatelhessünk vagy videótelefonálhassunk a bankunkkal, mind fontos pontjai az okos bankolásnak.” – mondta el Fischer András.

Fotó: ZSKE - Zsoldos Luca

Jászberényi József, az Egyetem Folyamatos Tanulás Központjának vezetője előadásában egy új szakterületre vezetett el minket, a gerontechnológiába, ami a gerontológia és a technológia összehangolásáról szóló tudományterület. A széles témalehetőségek közül Jászberényi az okostelefonos applikációkat emelte ki, amelyek jelentősen megkönnyítik az idősek mindennapi életét az okos és az okos megoldásokat még kevéssé alkalmazó városokban is. Az okos város biztonságosabb, időtakarékosabb, kényelmesebb és egyben olcsóbb megoldásokat biztosít használó számára. A gerontechnológia egyik kiemelt pontja az okos otthonok koordinálása. A smart house-applikációk teljes automatizálást biztosítanak, ilyen a takarító robot, a beprogramozható és online ki-be kapcsolható világítás, az elektromos eszközök és az elektronikus kulcs is.

Fotó: ZSKE - Zsoldos Luca

A kommunikációt tekintve fontos tényező lehet a távgondozás, mely összehozza az ápoló személyzetet, vagy a családtagokat az idős beteggel. Az új lehetőségek segítségével távkonzíliumra is lehetőség van, pont úgy, mint a vérnyomásmérés és különböző alarmkészülékek közös elemzésére is. Az okos applikációk időt takarítanak meg, hiszen használatukkal megtervezhetjük a napunkat, megnézve, hogy mennyi hely van a bevásárlóhely parkolójában, van-e sor a boltban, de időpontot is foglalhatunk velük az okmányirodába vagy az orvoshoz.

A konferencia szervezője, Szűts Zoltán, a ZSKE rektori megbízottja a tudományos ülést értékelve elmondta, hogy az interaktív eladások keretében az egyetemhez köthető elméleti és gyakorlati szakemberek a képzési és kutatási profilnak megfelelően az okosvárosok és behálózott társadalmak gazdasági, kommunikációs, és információ kezelési aspektusait járták körül. Ugyancsak fontos eredmény, hogy a közönség kérdéseivel már felvetette azokat a szempontokat, melyeket egy következő konferencián vitatnak majd meg a Zsigmond Király Egyetemen.