Német hadihajót találtak

Egy 1944-ben elsüllyesztett német hadihajó roncsát fedezték fel horvát búvárok 40 méter mélyen a Šibeniki-öbölben – írta a Jutarnji list című horvát napilap internetes kiadásában hétfőn.

2014. július 29., 15:48

A roncsot egy régi, internetre felkerült fotó alapján kezdték el keresni.

A német torpedónaszádot még 1944 októberében érte találat, amikor a szövetségesek a Šibeniki-öblöt bombázták. A légi csapásban két katona meghalt, a hajó pedig három napig hánykolódott a vízen, mielőtt a németek saját maguk elsüllyesztették. Ez utóbbi előtt szerencsére lefényképezték a naszádot. A roncsra a fekete-fehér fotó alapján a Šibeniki-öböl mélyén, nagyon jó állapotban találtak rá – írja az MTI.

Hivatalosan már elindult a hajóroncs állagmegőrzését, konzerválását célzó eljárás. A régészeti hatóságok azt tervezik, hogy miután sikerül megteremteni a megfelelő feltételeket, a roncs egyes darabjait a felszínre hozzák, hogy bemutassák a nagyközönségnek.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.