Nem vezet szülési komplikációkhoz az oltás

Nagy léptékű kutatást tett közzé az amerikai betegségmegelőzési központ.

2022. január 5., 08:29

Szerző:

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) kedden közzétett tanulmánya szerint a terhesség alatt kapott koronavírus elleni védőoltás nem hozható összefüggésben a koraszüléssel vagy az újszülöttek súlyhiányával, írja a Reuters.

A koraszülések aránya 4,9% volt azon több mint 10 000 nő között, akik legalább egy adag oltást kaptak, szemben a nagyjából 36 000 be nem oltott nő 7,0%-ával – közölték kutatók kedden a CDC kiadványában. A különbséget nem tekintették statisztikailag szignifikánsnak. Hozzátették: a védőoltás a terhességi hetek számát tekintve szokásosnál kisebb súlyú gyermekek megszületésének kockázatát sem növelte a kutatók szerint. 

„Folyamatosan gyűlnek a bizonyítékok a COVID-19 elleni védőoltás terhesség alatti előnyeiről, beleértve a köldökzsinórvérben lévő antitestek kimutatását” – írták a kutatók, megjegyezve, hogy a koronavírussal kezelt terhes nőknél megnövekszik az intenzív osztályra kerülés kockázata, és a mechanikus kezelés szükségessége. A vizsgálatban részt vevő nők 2020 májusa és októbere között estek teherbe, még azelőtt, hogy az oltások rendelkezésre álltak volna.

Szinte mindenki, akit beoltottak, a terhesség második vagy harmadik trimeszterében kapta meg az oltást. Körülbelül 96%-uk kapott legalább egy adag mRNS-oltást a Pfizer/BioNTech, vagy a Moderna oltást. A fennmaradó nők a Johnson & Johnson egydózisos vakcináját kapták. A kutatók részletezték, hogy nem volt különbség az eredmények között az oltás időzítése, vagy attól függően, hogy milyen vakcinát kaptak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Miló Enikő és vőlegénye, Kóczon Miklós kisfiuk, Kóczon Levente születése után a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának szülőszobájában 2017. július 25-én. Fotó: MTI / Balázs Attila)

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.