Ismét egy rakétás hír, de ezúttal vidámabb

Elindult helyi idő szerint szerda hajnalban a világűrbe az amerikai űrhivatal (NASA) új generációs holdrakétája.

2022. november 16., 09:33

Szerző:

A 98 méteres Space Launch System (SLS) rakéta legénység nélkül indult 3 hetes küldetésére. A rakétáról kilövés után másfél órával leválik az Orion űrhajó, amely elhagyja a Föld körüli pályát és 25 napos útja csúcspontján alig 100 kilométerre megközelíti a Hold felszínét, majd várhatóan december 11-én visszatér a Földre.

A Kennedy Űrközpont kilövőállásán egy szelepből szivárgott a hidrogén üzemanyag, ám miután a hibát elhárították, egy másik probléma is felmerült egy radarállomás rossz kapcsolója miatt, de végül ezt is kiküszöbölték. 

A holdrakétát eredetileg augusztus végén akarták útnak indítani, de két alkalommal is le kellet fújni a kilövést üzemanyagszivárgás miatt, majd szeptemberben egy hurrikán is akadályozta az űrrakéta felszállását. 

A 98 méteres Space Launch System (SLS) rakéta legénység nélküli első tesztrepülése várhatóan 25 napig tart majd, a rakéta mintegy 2 millió kilométert tesz meg. 

A NASA Artemis-programjának célja, hogy 50 év után ismét űrhajóst juttassanak a Holdra. Az Artemis-I küldetésen az SLS nem visz magával legénységet, csak az Orion űrkapszulát szállítja el a Holdig, és azt megkerülve tér haza. Elsősorban a rakéta hőpajzsát akarják tesztelni a visszatéréskor, mivel a következő, 2024-re tervezett, Hold körüli misszióban már űrhajósok is lesznek a fedélzeten. Várhatóan 2025 végén az Artemis-III küldetés során az asztronauták már le is szállnak a Hold felszínére. 

Az SLS űrrakétát és az Orion űrkapszulát több mint egy évtizede fejlesztik. A költségek mindkét esetben több mint 20 milliárd dollárra (csaknem 8 ezer milliárd forintra) rúgnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Jelenet Georges Méliès Utazás a Holdba (Le Voyage dans la lune) című, 1902-es némafilmjéből. A filmtörténet klasszikusa Jules Verne Utazás a Holdba és H. G. Wells Emberek a holdban című művén alapszik. Fotó: képernyőfelvétel.)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.