Most még csak kérik a Google-t

Számít a keresőmodulok, köztük a Google önkéntes közreműködésére a brit kormány a kalózkodás elleni küzdelemben. Ha ezek nem vállalják önként a segítségadást, törvényi szinten vezetnék be a kötelezettséget.

2011. szeptember 18., 06:59

Együttműködésre szólította fel az inetrenetszolgáltatókat és az online kereső modulokat, köztük a Google-t Jeremy Hunt kulturális és médiaügyi miniszter a Királyi Televíziós Társaság (Royal Television Society) Cambridge-i konferenciáján – írja cikkében a Telegraph. A híradás szerint a miniszter szeretné, ha a netszolgáltatók nehezítenék az illegális tartalomhoz való hozzáférést a fogyasztók számára. Meglátása szerint néhány egyszerű lépés már jelentős különbséget jelentene a mai viszonyokhoz képest.

A brit kormány szeretné, ha a bíróság által jogerősen jogsértőnek minősített weboldalakat a keresőmodulok hátrébb sorolnák a keresési találatok között, amellyel egyúttal kevesebb forgalmat terelnének ezekre a weblapokra. A miniszter a hirdetőket hirdetéseik ezen oldalakról való eltávolítására, a kártyás fizetéseket bonyolító cégeket és bankokat pedig arra kérte, hogy akadályozzák meg az ezen oldalakon való fizetések megvalósíthatóságát.

A híradás szerint, ha a szolgáltatók nem vállalják önkéntesen a közreműködést a szerzői jogsértések ellen, akkor a brit kormány kész arra, hogy törvényi úton kötelezze őket erre. A miniszter szerint a kormány szándéka, hogy intézkedéseivel akadályozzák azon weblapok elérhetőségét, amelyek jogsértő tartalmakat közölnek, károsítják a fogyasztókat, jogtulajdonosokat és eredeti gyártókat.