Mindenki az omikronnal foglalkozik, holott még más veszély fenyegeti a világot a virológusok szerint

Az orvosokat továbbra egy másik variáns aggasztja.

2021. december 6., 21:27

Szerző:

A koronavírus új variánsa, az omikron a földön mindenhol aggasztja a kormányzati tisztviselőket. Az orvosok azonban emlékeztetni szeretnék a világot, hogy már most is egy elég félelmetes variánssal kell szembenézniük, mégpedig a deltával – írja a CNN.

A Deltának a nyár elején néhány hét alatt sikerült átvennie az egész Egyesült Államok fölött az irányítást, megváltoztatva ezzel a kontinensrész kilátásait. És hiába telnek a hónapok, a helyzet azóta is változatlan.

„Június végén a bejelentett esetek hétnapos mozgóátlaga 12 000 körül volt. Július 27-én az esetek hétnapos mozgóátlaga meghaladta a 60 000-et”

– írja honlapján az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ, akik kiemelik, hogy „A Delta-változat rendkívül fertőző, több mint kétszer olyan fertőző, mint a korábbi variánsok” – tették hozzá. A CDC szerint a delta jelenleg az Egyesült Államokban a koronavírusos esetek több mint 99%-át teszi ki. Azt még nem tudni, hogy az omikron le fogja-e győzni a deltát, de mindenesetre nehéz dolga lesz.

Az Egyesült Államokban jelenleg naponta átlagosan 70 094 új koronavírusos megbetegedés és 730 haláleset történik a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

Sokat foglalkoznak azzal az 50 mutációval, amely az omikron variánst jellemzi, a delta azonban saját ijesztő mutációkkal rendelkezik és ezek tették a vírus eddig látott legrosszabb változatává. Ez a vírus végigszáguld a populációkon és felváltja az összes létező variánst – írja a CNN. 

Robert Garry, a Tulane Egyetem virológusa összehasonlította a delta és az omikron mutációit. Garry arra a következtetésre jutott, hogy

csak azért, mert az omikronban több mutáció található egyszerre, mind bármely eddigi variánsban, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek együttesen egy gonoszabb vírust eredményeznek.

Viszont az omikron tanulmányozása során még mindig csak a sötétben tapogatóznak az orvosok, ennek oka, hogy az új szupermutáns megjelenése még túl friss ahhoz, hogy teljes mértékben tanulmányozni tudják a hatását. Azonban a virulógus jelenleg nem lát semmi olyan szembetűnő tényt az omikronnal kapcsolatban, ami fertőzőbbé és veszélyesebbé tehetné a variánst a deltával szemben.

(Kiemelt kép: Omicron felirat Görögországban, 2021. december 5-én. Fotó: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via AFP)