Minden hetedikes lányt beoltanak HPV-vírus ellen

Októberben elkezdik a hetedik osztályos lányok HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltását, mondta Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa a méhnyakrák elleni védelemről tartott háttérbeszélgetésen – írja az Index.

2014. július 31., 12:30

A HPV elleni védőoltást a 12. életévüket betöltő lányok térítésmentesen kaphatják meg. A vakcinát az iskola-egészségügynek kötelessége felajánlani, de a szülők és a gyerekek döntenek arról, hogy igénybe veszik-e. A szükséges oltóanyag már megvan, szeptemberben kezdik kiszállítani az iskolákba.

Oroszi Beatrix, az ÁNTSZ főosztályvezetője azt mondta: a méhnyakrák olyan rosszindulatú megbetegedés, amelynek hátterében a HPV áll. Magyarországon 2008 és 2012 között évente átlagosan 407-en haltak meg méhnyakrák következtében, pedig a betegség megelőzhető és – ha időben felfedezik – gyógyítható.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.