Minden, ami az omikron alvariánsáról tudható

Megszólalt a WHO szakértője.

2022. február 2., 13:14

Szerző:

Úgy tűnik, hogy az omikron egyre jobban terjedő alvariánsa, a BA.2 semmivel sem súlyosabb, mint az omikron eredeti változata – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet egyik illetékese.

„A vakcinák továbbra is hasonló védelmet nyújtanak az omikron különböző alvariánsaival szemben, mint ezidáig”

– közölte Dr. Boris Pavlin, a WHO Covid-19 munkacsoportjának egyik tagja online sajtótájékoztatóján. A Dániából származó adatok alapján – ahol egyébként a BA.2 alvariáns már gyorsabban terjed, mint az eredeti – az a tapasztalat, hogy a betegség lefolyásában nincs jelentős különbség az alvariáns és az omikron eredeti változata esetében, mondta el Pavlin. 

A szakértő szerint a különböző országok tapasztalatai azt mutatják, hogy a BA.2 alvariáns gyors terjedése nem okoz plusz nehézségeket a kórházak számára, írja a Reuters.

Egy dán tanulmány szerint A BA.2 jobban fertőz, mint az eredeti omikron és fertőzöbb hatással van a a beoltott emberekre is. A tanulmány,  több mint 8500 dán háztartás koronavírus-fertőzését elemezte december és január között

Az omikron alvariánsa már éppen dominánssá válik a Fülöp-szigeteken, Nepálban, Katarban, Indiában, valamint Dániában is

– közölte Pavlin. Hozzátette:

„Az oltások valós védelmet nyújtanak a betegség súlyos lefolyása ellen az omikron esetében is. A tapasztalat azt mutatja, hogy BA.2 gyorsan leváltja majd az eredeti mutánst, és ennek valószínűleg semmilyen jelentős hatása nem lesz, de egyelőre további adatokra van szükségünk.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)