Mesterséges intelligencia: gyilkos robotok ragadhatnak fegyvert a harctéren?

Egyre több pénzt ölnek a nagyhatalmak és a cégek a mesterségesintelligencia-alapú hadviselésbe. 

2024. július 22., 16:23

Szerző:

A technológia katonai célú felhasználása ugyanakkor több etikai kérdést is felvet, ami pedig még ennél is nagyobb gond, hogy a területen még nincs semmiféle nemzetközi szabályozás. A szakértő szerint a hidegháborúhoz hasonló mesterséges intelligencia-fegyverkezési verseny zajlik, azonban gyilkos robotkról még korai volna beszélni. Egy közvetlen háború esetén viszont feltehetően az a nagyhatlom kerül majd ki győztesen, aminek előbb lesz MI-alapú fegyvere. 

Kísérletek 

CNN cikke szerint Ukrajna még áprilisban mesterséges intelligenciával megtámogatott, robbanóanyagokkal felszerelet drónokat bevetve csapott le orosz olajfinomítókra, a Bloomberg pedig február végén adta hírül, hogy a Pentagon algoritmusokat használt a légicsapások célponjainak azonosítása érdekében a Közel-Keleten, írja az RTL. Ezen túlmenően pedig a +972 Magazine és a Local Call nyomozásának tanúsága szerint a terroristák minél hatékonyabb kiiktatáshoz Izrael egy MI-alapú,  „Lavender” elnevezésű rendszert használt Gázában. Úgy tudni ezzel könnyebben azonosíthatták a Hamasz potenciális tagjait, a  „The Gospel” nevű program pedig épületeket derített fel, mint lehetséges célpontok. 

Hibázási lehetőség 

A szerzők felhívták rá a figyelmet, hogy Izrael annak dacára vetette be a rendszert, hogy tisztában voltak vele, az esetek közel 10 százalékában hibázik. Mindez azt jelenti, hogy a program olyan személyeket is megjelölt, akik csak laza kapcsolatban állnak a terroristákkal vagy éppen semmi közük hozzájuk. A cikkben arról is írtak, hogy a MI segítségével mintegy 37 ezer lehetséges célpontot azonosíthatott az izraeli hadsereg a gázai konfliktus első heteiben. Az IDF minderre úgy reagált, hogy nem használnak olyan rendszert, ami azonosítja a terrorisákat. 

Etikai kérdések 

Tehát ebből is látszik, hogy az MI használata számos etikai kérdést is felvet, ám ennek ellenére a lelkesedés és az érdeklődés a technológia iránt egyre csak nő. Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen kérdésekben dönthet majd a gép a harctéren, valamint felmerülhet-e olyan opció, hogy a mesterséges intelligencia egy nap ölni fog. A szakértők úgy vélik az emberi döntéshozók még jó ideig nem vonhatók ki a képletből, az viszont valóban problémát jelent, hogy miközben a védelmi technológiákba ömlik a pénz, nemzetközi szabályozás ezen a téren még nincsen. 

Gyilkos robotok? 

Vannak, akik a hadtörténelem első igazi MI-fegyvereként emlegetik, de önmagában ez a megnevezés még lehet, hogy kicsit korai és túlzó

– mondta Csiki Varga Tamás biztonság- és védelempolitikai szakértő, az NKE John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa, továbbá hozzátette: akik fejlesztik ezeket a magas szinten autonómnak tekinthető fegyvereket, mindig figyelnek arra, hogy legyen lehetőség a beavatkozásra.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)