Megvan, mennyi ideig fertőz az omikron

Jóval tovább, mint az eddigi variánsok.

2022. január 25., 12:41

Szerző:

Jóval tovább tud fertőzőképes maradni a bőrön és a műanyag felületeken a koronavírus omikron variánsa, derül ki egy japán kutatásból. 

„Tanulmányunk kimutatta, hogy műanyag és bőrfelületeken az alfa, béta, delta és omikron változatok több mint kétszer hosszabb túlélési időt mutattak, mint az eredeti vuhani törzs, bőrfelületeken több mint 16 órán keresztül megőrizték a fertőzőképességüket” – idézi az Infostart a tanulmány szerzőit.

Műanyag felületeken a vuhani törzs 56 óráig, az alfa 191,3 óráig, a béta 156,6 óráig, a gamma 59,3 óráig, a delta 114 óráig, az omikron pedig majdnem 200 óráig, vagyis nyolc napon át képes fertőző maradni műanyag felületen. Az emberi bőrfelületen való túlélési képességet holttesteken vizsgálták, a számok itt a következőképpen alakultak:

  • vuhani törzs 8,6 óra
  • alfa 19,6 óra
  • béta 19,1 óra
  • gamma 11 óra
  • delta 16,8 óra
  • omikron 21,1 óra.

„Az omikron változatnak van a legnagyobb környezeti stabilitása az aggodalomra okot adó változatok között, ez a nagy stabilitás lehet az egyik tényező, amely lehetővé tette, hogy az omikron felváltotta a deltát és gyorsan elterjedt” – olvasható a japán kutatásban, ahol egyébként azt is megállapították, hogy az alkoholos kézfertőtlenítő alkalmazását követően 15 másodperccel teljesen fertőzésképtelenné válnak ezek a vírusok.

(Kiemelt képünk: Védőmaszkot viselő emberek beszélgetnek Róma központjában 2021. december 27-én. A koronavírus omikron változatának terjedése miatt újra kötelezővé tették a védőmaszk használatát kültéren is. MTI/AP/LaPresse/Cecilia Fabiano)

2022. május 22., 20:25

Amikor a világ már azt hitte, hogy túl van a COVID legrosszabbján, egy másik vírus kitörése aggasztja a tudósokat, és ami a legjobban aggasztja őket, az a betegség szokatlan terjedése.

Sikeresen indították el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Boeing CST-100 Starliner űrkapszuláját helyi idő szerint csütörtök este a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból.