Megnézték, kik állnak a koronavírusról szóló rémhírek mögött

A botok kontrollálta csoportokban a posztok ötöde tévesen azt állította, hogy a maszkviselés káros az egészségre.

2021. június 13., 12:02

Szerző:

A pandémia a dezinfromáció infodémiáját is elhozta – fogalmaz John Ayers, a kaliforniai San Diego egyetemének kutatója, a tanulmány készítője. Eddig a tévhitek terjesztésének vizsgálatakor a botok felett elsiklott a figyelem, holott, ahogyan Ayers eredményeiből is kiderül, nagyon nagy szerepet játszottak abban, hogy a betegségről szóló összeesküvés-elméletek és tévhitek több felhasználóhoz jussanak el – írta a MedicalXpress alapján az Infostart.

A kutatók azt vizsgálták, milyen gyorsan osztják meg az egyes felhasználói fiókok azt a 251 655 linket, amely 300 ezer Facebook-posztban terjedt. Ha egy linket pillanatok leforgása alatt számtalan fiókról osztanak meg, akkor felmerül, hogy egy felhasználó által irányított, automatikusan kontrollált hálózatról, botokról van szó.

Azokban a Facebook-csoportokban, amelyeket leginkább domináltak a botok, 4,28 másodpercnyi eltéréssel jelentek meg az ugyanazon webhelyre vezető linkek, míg azokban a csoportokban, ahol nem volt ilyen tevékenység, 4,35 óra telt el ugyanannak a linknek két különböző felhasználó által történő megosztása között.

A legkevésbé botok által kontrollált csoportokban a kutatók egy maszkviseléssel foglalkozó dán kutatásra mutató linket vizsgáltak: azért erre esett választásuk, mert a maszkviselés nagyon fontos járványügyi intézkedés, amely ugyanakkor vitát váltott ki.

A kutatók megállapították, hogy a kísérletet megosztó posztok 39 százaléka a botok által leginkább befolyásolt Facebook-csoportokba került, míg a posztok 9 százaléka a botok által legkevésbé befolyásolt Facebook-csoportokba.

A botok kontrollálta csoportokban a posztok ötöde tévesen azt állította, hogy a maszkviselés káros az egészségre.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: shutterstock)