Megdöbbentő eredmények a maszkhordás hatékonyságáról

A Max Planck Intézet tudósai megvizsgálták, mekkora az esély megfertőződni a koronavírussal, ha nincs rajtunk arcmaszk.

 

 

2021. december 8., 08:33

Szerző:

A koronavírus-járvány kirobbanása óta sokat lehetett már arról hallani, hogy milyen távolságot érdemes tartani a másik embertől annak érdekében, hogy minimális legyen a megfertőződés esélye, illetve arról is, hogy miért fontos az arcmaszk viselése. A német Max Planck Intézet kutatói nemrég egy sor elemzést végeztek el azzal kapcsolatban, hogy még pontosabb képet kapjunk arról, miként tudjuk megvédeni magunkat  – írja a HVG.

Kiderült, hogy a 1,5 méteres távolságtartás, de még a három méter sem elegendő a modellezés szerint.

A kutatás arra is rávilágított, hogy ekkora távolságból kevesebb mint 5 perc alatt szinte biztosan megfertőződik az, aki nincs beoltva és egy fertőzettel került kapcsolatba. Az eredmény a tudósokat is megleptem mert azt gondolták, hogy egy ekkora távolság esetében a kilélegzett levegő már megfelelő módon szétterjed és a fertőző részecskék felhígulnak. A valóságban azonban ha egy oltatlan személy nem visel maszko sem, akkor számára a háromméteres távolság egy delta variánssal fertőzött ember közelében nem nyújt védelmet. 

Jó hír, hogy a kutatók szerint abban az esetben ha mindkét fél jól illeszkedő, helyesen viselt FFP2-es maszkot hord, akkor a fertőzés kockázata nagy mértékben lecsökken. Ha a fertőzött és a nem fertőzött egyén is ilyen típusú maszkot visel, akkor a fertőzés kockázata 20 perc elteltével még a legrövidebb távolság esetében is alig haladja meg az egy ezreléket.

Ha a maszkot nem helyesen viselik, a fertőződés esélye 20 perc elteltével 4 százalékra nő. Orvosi maszk esetén ez az arány maximum 10 százalék. A szakemberek elmondták azt is,  hogy az általuk leírt adatok a fertőződés maximális valószínűségét írják le, a való életben azonban ennek az esélye 10-100-szor kisebb lehet helyes maszkviselés mellett.

A kutatók szerint  az iskolákban szintén kifejezetten ajánlott maszkot viselni, így ugyanis jelentős mértékben csökkenthető a fertőződés kockázata.

(Kiemelt kép: Fiatal hölgy utazik maszkban a villamoson a koronavírus második hullámában. Fotó: Dimény András/168.hu)