Második világháborús brit vadászgépeket találtak egy Kijev melletti erdőben

Az ukrán hatóságok nyolc brit Hurricane vadászrepülőgép maradványait fedezték fel, amelyek a második világháború idejéből származnak.

2023. július 2., 20:22

Szerző:

A repülőgépet egy fel nem robbant bomba közelében találtak egy Kijevtől délre fekvő erdőben,anno Nagy-Britannia küldte a Szovjetunióba, miután a náci Németország 1941-ben megszállta az országot – írja The Guardian. „Nagyon ritkán találni ezt a repülőgépet Ukrajnában” – mondta a BBC-nek Oleks Shtan, az ásatást vezető korábbi pilóta. „Nagyon fontos a repüléstörténetünk szempontjából, mert korábban nem találtak itt bérelt repülőgépet.” A hurrikánok, amelyek a brit csata során az összes német repülőgép több mint felét lőtték le, egy körülbelül 3000 vadászgépből álló csomag részét képezték, amelyet 1941 és 1944 között a Szovjetuniónak szállítottak a szovjet háborús erőfeszítések támogatására. „A Hurricane erős, könnyen repülhető gép volt” – mondja Shtan. „Pisztolyplatformként stabil volt, és gyakorlatlan pilóták számára is alkalmas volt. Megbízható repülőgép.” A repülőgép rozsdásodó maradványaitól megfosztották legértékesebb alkatrészeiket, köztük rádiókat és géppuskákat, és az erdőbe hurcolták.

RAF-WAR PLANE-SPITFIRE-HURRICANE

(Az 1940-es "Nagy-Britanniai csatában" részt vevő "Hurricanes" és "Spitfire" harci repülőgépek a RAF Henlow bázisán 1968. április 19-én, utolsó repülésük előtt. Az előtérben Robert Stanford-Tuck, a RAF egyik háborús ászpilótája pózol egy gép mellett.
AFP)

A történészek szerint a repülőgépek egy részét szándékosan szétverték és elásták a háború után, így a szovjeteknek nem kellett visszafizetniük az Egyesült Államoknak , mivel a kölcsönbérleti törvény értelmében Moszkvának fizetnie kellett volna minden épségben maradt katonai felszerelésért. 

„A hurrikánok a brit segítség szimbóluma a második világháború éveiben, ahogyan mi is nagyon hálásak vagyunk a brit segítségért manapság” – mondta a BBC-nek Valerij Romanenko, az ukrán Nemzeti Repülési Múzeum kutatási vezetője. „Az Egyesült Királyság jelenleg az egyik legnagyobb katonai felszerelés szállítója országunknak."  Az interneten közzétett felvételek szerint június közepén a Dnyipro folyó mentén található hatalmas víztározó kiürítése a Kahovka-gát lerombolása következtében csontvázakkal teli iszaprétegeket tárt fel.

A történészek szerint a maradványok egy része olyan embereké lehet, akik egy hatalmas csatában haltak meg, amelyet 80 évvel ezelőtt vívtak ugyanazon a terepen, most Ukrajna orosz megszállás elleni ellentámadásának központjában, Nikopol és Kamianka-Dniproovska környékén. 

(Kiemelt képünkön: Második világháború: francia képeslap, amely egy brit RAF Hawker Hurricane repülőgépet ábrázol. Fotó: Ann Ronan Picture Library / Photo12 via AFP)