Meglepő úton terjedhet a majomhimlő

Amikor a világ már azt hitte, hogy túl van a COVID legrosszabbján, egy másik vírus kitörése aggasztja a tudósokat, és ami a legjobban aggasztja őket, az a betegség szokatlan terjedése.

2022. május 22., 20:25

Szerző:

A majomhimlő általában Afrikában terjed, és a tengerentúli utazásokhoz kötődő egyedi esetek alkalmanként előfordulnak. Az EU járványvédelmi ügynöksége szerint azonban a közelmúltban Európában előfordult esetek a jelek szerint most először terjedtek el emberről emberre, anélkül, hogy közvetlen kapcsolatuk lett volna Afrikával. Ráadásul számos ország egészségügyi hatóságai megjegyezték, hogy a terjedés a jelek szerint szexuális úton történik. A Politico utána járt, hogy mit tudunk eddig a vírusról.

Mi a majomhimlő?

A majomhimlő egy olyan vírus által okozott betegség, amely a himlővel azonos családba tartozik. A majomhimlő tünetei jellemzően lázzal, izomfájdalommal, duzzadt nyirokcsomókkal és fejfájással kezdődnek. Jellemzően a láz kezdete után egy-három napon belül egy jellegzetes, dudoros kiütés kezd kialakulni - gyakran az arcon kezdődik -, és terjed, beleértve a kezeket és a lábakat is.

A majomhimlő azonban kevésbé halálos, mint a himlő. A nyugat-afrikai típusnak a halálozási aránya alig kevesebb mint 4 százalék. Halálesetet eddig nem jelentettek halálesetet a közelmúltban kitört európai járványban, de a majomhimlő napokra ágyhoz kötheti a betegeket. A betegség általában 2-4 hétig is eltarthat.  

Miért aggódnak a szakértők? 

Marion Koopmans virológus aggodalmának az a tény adott hangot, hogy a majomhimlős eseteket több különböző országban is kimutatták, tekintve, hogy a majomhimlő általában nem túl fertőző. Hozzátette, hogy korábban az alkalmanként behozott esetek általában nem terjedtek tovább. Koopmans szerint elképzelhető, hogy a majomhimlő fertőzőképesebbé vált, és „sürgős szükség van” további információkra. 

Francesco Vaia, az olasz Nemzeti Fertőző Betegségkutató Intézet igazgatója egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy virológiai laboratóriumuk a jövő héten várhatóan izolálni tudja a vírust. Ez lehetővé teszi majd annak vizsgálatát is, hogy a himlő elleni védőoltásból származó antitestek semlegesíthetik-e a vírust – mondta.

Andrea Antinori a Lazzaro Spallanzani Intézet vírusos immunhiányokkal foglalkozó részlegének igazgatója pedig aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a vírus szexuális úton fejlődhetett ki, valamint szoros érintkezés útján is terjedhet. 

„A majomhimlő nem ismert, hogy szexuális úton terjedne” – mondta a hét elején a Southamptoni Egyetem vezetője az Egyesült Királyságban történt eseteket kommentálva. „Inkább arról van szó, hogy itt a szexuális vagy intim tevékenység során a szoros érintkezés, beleértve a hosszan tartó érintkezés is, lehet a kulcstényező az átvitel során” – magyarázta.

Mit javasolnak a szakértők? 

A Politico közlése szerint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a közegészségügyi csoportokat, hogy hívják fel a figyelmet a majomhimlőre a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő, több szexuális partnerrel rendelkező vagy alkalmi szexet folytató, férfiaként azonosított személyek közösségeiben. 

Az Egyesült Királyságban az egészségügyi személyzet egy részének, valamint más veszélyeztetett kontaktoknak himlő elleni védőoltást ajánlanak fel. Spanyolországban az El País című újság arról számolt be, hogy az ország egészségügyi minisztériuma több ezer adag oltóanyag beszerzésére készül, hogy segítsen megfékezni a járvány kitörését. Olaszország pedig kész használni a rendelkezésre álló vírusellenes szerek kísérleti alkalmazását ha szükség adódik rá. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)