19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Magyarország csatlakozik az európai üvegházgáz-megfigyelésekhez

A szervezet célja a klímaváltozás okainak, mechanizmusának és következményeinek feltárása.

2021. június 9., 10:58

Szerző:

Magyarország belép az éghajlat- és légkörkutatás legfontosabb európai kutatási szervezetébe, az Integrált Szénmegfigyelő Rendszerbe (ICOS)  – közölte a debreceni Atommagkutató Intézet (ATOMKI).

Az ICOS küldetése, hogy számos korszerű mérőhely összehangolt működtetésével és egységes mérési módszerek alkalmazásával hosszú távú vizsgálatokat végezzen, amellyel egyrészt elősegíti a szén globális körforgásának megértését, másrészt megbízható információt ad az üvegház hatású gázok változásairól  – olvasható a közleményben.    

A szervezet célja a klímaváltozás okainak, mechanizmusának és következményeinek feltárása. Ezzel tudományos alapokat nyújt a megfelelő klímavédelmi jogszabályok megalkotásához.    

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatásával Magyarország az ICOS (Integrated Carbon Observation System) májusi közgyűlésére nyújtotta be az ICOS Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorciumhoz (ERIC, European Research Infrastructure Consortium) történő csatlakozásának kérelmét. Ezt a közgyűlés egyhangúlag elfogadta, így Magyarország 2022. január 1-től válik a konzorcium teljes jogú tagjává. A kérelmet az éghajlat- és légkörkutatás hazai kutatóműhelyei javasolták, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter döntött róla. 

A tájékoztatás szerint az ICOS magyarországi bázisát a most formálódó ICOS-HU konzorcium adja, amelynek a hazai éghajlat- és légkörkutatás intézményei lesznek várhatóan a tagjai: az Atommagkutató Intézet (ATOMKI), a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Meteorológiai Tanszéke és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Növényélettan és Növényökológia Tanszék, Növénytermesztés-tudományi Intézet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szakmai partnerként vesz részt a munkában.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Gilice téri mérőállomása Budapesten, 2019. január 24-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)

 

2021. június 16., 06:55

Kína három asztronautát küld fel csütörtökön a kialakítás alatt álló űrállomására - adta hírül a kínai sajtó a Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség (China Manned Space Agency, CMSA) szerdai bejelentésére hivatkozva.