Lehet, hogy már ideszóltak a földönkívüliek – csak nem figyeltünk fel rá

Egy friss kutatás szerint lehet, hogy már rá is akadtunk a földönkívüliekre.

2022. szeptember 26., 16:37

Szerző:

A Breakthrough Listen Initiative a valaha volt legátfogóbb kísérlet az idegen kommunikáció és technológia észlelésére. A 100 millió dolláros projektet a milliárdos Yuri Milner támogatta, és Andrew Siemion, a Berkeley Egyetem kutatója vezeti. A 2015-ben indult Breakthrough Listen keretében lényegében megfigyelési időt vásárolnak rádióteleszkópokban, hogy idegen civilizációk nyomait kutassák, és akadtak is már érdekes jelekre – írja a Rakéta.hu.

A jel sok tekintetben vall arra, hogy mesterségesen, technológiai úton gerjesztették, és bár akadhat más magyarázat is, az 1977-es WOW-jel óta ez utalhat a leginkább egy idegen civilizáció tevékenységére.

Néhány tudós pedig most bebizonyította, hogy ez a hatalmas, folyamatban lévő vizsgálat akár egyéb módon is rögzítheti az idegenek jeleit még távolabbi helyeken, például olyan galaxisokban, amelyek a Tejútrendszer csillagaira fókuszáló képek hátterében jelennek meg – számol be róla a The Motherboard.

A kutatók arra jöttek rá, hogy amikor a SETI keretében megfigyelnek egy csillagot, akkor az adatok nem csak magáról a csillagról érkeznek, de az égbolt egy bizonyos, a Holdunkkal megegyező méretű területéről is – magyarán akár erről a területről is foghattunk már jeleket. Ezek a jelek pedig már a megfigyelt csillag előterében, illetve hátterében elhelyezkedő csillagokról érkezhetnek – eddig azonban ezekkel az adatokkal nem lehetett mit kezdeni, mivel nem ismertük ezen csillagok távolságát. Az ESA 2013-ban fellőtt Gaia teleszkópja azonban épp ezt az eddig hiányzó adatot adja hozzá az egyenlethez, mivel egymilliárd égitest helyzetéről, távolságáról, valamint mozgásáról gyűjtött adatokat. Magyarán a Gaia adatainak felhasználásával immár érdemes visszatérni ezekhez a már megfigyelt csillagokhoz. A két kutató korábban már kiszámította azt is, hogy a Gaia segítségével olyan technológiai lenyomatok is elcsíphetőek, amelyek több milliárd fényévvel távolabbról erednek az eredetileg megfigyelt csillag távolságához képest.

Mindez nagyon érdekes, de mi a helyzet az idegen civilizációkra utaló technológiai lenyomatokkal? Elképzelhető, hogy ilyesmit is rögíztettünk már, csak nem vettük észre – írja a lap.

Természetesen egy ilyen extragalaktikus jeladónak irtó erősnek kellene lennie, hogy ilyen távolságból is érzékelhessük, de feltételezhető olyan technológia, amely eredményezhet ennyire erős antennákat – ilyenek lehetnek például a mikrohullámú sugárzók csillagközi vitorlákhoz.