Sikeresen visszatért a Földre három kínai űrhajós

A trió hat hónapot töltött a Tienkung űrállomás fedélzetén, űrsétákon is részt vettek.

2023. június 4., 10:19

Szerző:

Biztonságban visszatért a Földre három kínai űrhajós a Tienkung, magyarul Mennyei palota nevű kínai űrállomásról. A Sencsou-15 űrhajó rézszínű kapszulája az ország északi részén, Belső-Mongóliában szállt le – számolt be a Hszinhua hírügynökség.

Fej Dzsun-long, Teng Csing-ming és Csang Lü jó fizikai állapotban szállt ki az űrhajóból - írta a hírportál, teljes sikernek minősítve a küldetést.

Az állami média által sugárzott képeken fehér overallba öltözött orvosok kék takarókba burkolták az űrhajósokat. A trió hat hónapot töltött a Tienkung űrállomás fedélzetén, ahol űrsétákat és különböző kísérleteket végeztek.

A múlt héten Kína három új űrhajóst, Kuj Haj-csaot, az első civilt a kínai űrhajózás történetében, valamint Csing Haj-penget és Csu Jang-csut, a hadsereg két tagját indította az űrállomásra a Sencsu-16 űrhajóval.

Kína már több évtizede eurómilliárdokat fektet űrprogramjába. Az űrállomás megépítésére és saját űrexpedícióinak elindítására részben az sarkallta, hogy az Egyesült Államok nem fogadta be Kínát a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programba.

Űrprogramjának kezdete óta Peking több mint ezer tudományos kutatást végzett el az űrben, köztük olyan vizsgálatokat is, mint a növények alkalmazkodása az űrbéli körülményekhez, vagy hogy miként viselkednek a folyadékok a mikrogravitációban. Az ázsiai ország, amely 2003-ban küldte első űrhajósát az űrbe, azt tervezi, hogy 2030-ra embert küld a Holdra.

(Kép: Sikeresen visszatért a Földre három kínai űrhajós 2023. június 4-én, a képen egyikük: Fej Dzsun-long. Forrás:AFP/STR)

A jövő évi párizsi olimpián a tervek szerint a városon belül légi taxival is lehet majd utazni, a projekt azonban még jóváhagyásra vár. Arról még nincs döntés, hogy az innovációt véglegesítik-e a francia fővárosban.