Kiderült, ki „találta fel” a somlói galuskát, nem fog neki örülni

Egy régi újságcikkből derült ki, ki találta fel a magyar konyha egyik büszkeségét, a somlói galuskát.

2022. október 18., 19:07

Szerző:

45 évvel ezelőtt a Magyar Konyha megtudta, hogy ki találta ki a somlói galuskát. A válasz elszomorító. Azért megmutatjuk – tette közzé a ma is létező gasztronómiai magazin Facebook-oldala. Az idézett szövegben Horváth Mihályt, a Hungária akkori főszakácsát kérdik arró, hogy étel született a pályája során. Horváth közlése szerint a somlói galuska „feltalálója” Golavics Károly a Gundel főpincére volt, aki 1955-ben újításként adta be a receptet és kétszáz forint újítási díjat kapott a somlói galuskáért. Mint kiderül, valójában nem a főpincér alkotta a receptet, az még csak nem is magyar, valójában lopás a „nagy francia konyha” a „haute cuisine” alapművének számító, Auguste Escoffier által összeállított receptgyüjteményből. Idézzük: 

„De hogy valóban milyen nehéz igazán újat teremteni: ez a somlói galuska ötlet sem készen pattant ki a főpincér homlokából. Egy régi francia szakácskönyvből – az Escoffierből – olvasta. Nekem is megvan az Escoffier, az ötvenes években hatszáz forintért vettem.”

(Kiemelt képünk: Szulló Szabina mesterszakács somlói galuskát készít az ápolók nemzetközi napján a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján 2019. május 13-án. MTI/Szigetváry Zsolt)

2022. november 25., 09:33

Manipulálta az életet a Nemzetközi Űrállomáson szimuláló kísérlet adatait a japán űrhivatal (JAXA) egy kutatócsoportja – ismerte el az űrügynökség pénteken.