Kiderült, hogy a férfiak vagy a nők terjesztik jobban a koronavírust

Pedig a kutatók alapvetően mást akartak vizsgálni. 

2021. december 9., 07:39

Szerző:

A férfiak jelentős előnnyel győztek, mivel nekik nagyobb a tüdejük – írja a HVG. Az amerikai kutatók alapvetően a vírusrészecskék terjedését vizsgáltak, amikor megbizonyosodtak arról, hogy a férfiak sokkal jobb terjesztők. 

A Coloradói Állami Egyetem kutatása szerint a férfiak nagyon tüdőkapacitásának köszönhetően sokkal több vírusrészecskét tudnak a levegőbe juttatni. Ebből fakadóan magát a koronavírust is jobban terjeszthetik. 

A vizsgálat során 75, különböző életkorú embert, köztük gyerekeket válogattak össze. A résztvevőknek énekelniük, illetve beszélniük is kellett. A kutatás során kiderült, hogy a férfiak több részecskét tudtak a levegőbe bocsátani, a nagyobb tüdőkapacitás miatt. 

A vizsgálatot alapvetően azért folytatatták le, hogy rájöjjenek milyen megoldások segíthetnék az előadók visszatérését a színpadokra a járvány ideje alatt. A szakértők számára világossá vált a kutatás során az is, hogy az éneklés során több vírusrészecske kerül a levegőbe, mint abban az esetben, ha valaki csak beszél. 

 

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)