06:50 - 09:00

JÖN: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Két és fél milliárd Tyrannosaurus rex élhetett a Földön

A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint nem lehet biztosat tudni, de az összes valaha élt Tyrannosaurus rex száma minimálisan 140 millió, maximálisan 42 milliárd volt. 

2021. április 15., 21:03

Szerző:

Összesen 2,5 milliárd példány élhetett a Földön a Tyrannosaurus rexből, az egyik legismertebb dinoszauruszfajból – számolták ki a Kaliforniai Egyetem berkeley-i intézményének kutatói, akik a Science című folyóiratban publikálták csütörtökön az első „dinószámlálás" eredményét – írja az MTI.

A rendelkezésre álló tudományos adatok alapján a Berkeley kutatói kiszámították, hogy ezek az őshüllők 15 éves korukra érhették el az ivarérettséget, minden generáció mintegy 19 évig élhetett, a felnőtt állatok súlya 5,2 tonna körül lehetett, és átlagosan minden 100 négyzetkilométerre jutott egy példány 2,3 millió négyzetkilométer összterületen.

Ezekből az adatokból kiindulva a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a bolygón egy adott pillanatban mintegy 20 ezer T. rex élhetett, és a faj 127 ezer generáción keresztül maradhatott fenn. Ez azt jelenti, hogy 2,5 millió év alatt összesen 2,5 milliárd T. rex élt a Földön.

A berkeley-i kutatók is elismerték, hogy becslésük meglehetősen nagy hibaszázalékot tartalmaz: az összes valaha élt Tyrannosaurus rex száma minimálisan 140 millió, maximálisan 42 milliárd, ennek átlagát határozták meg mintegy két és fél milliárdban, az időszak pedig, amelyben a gigantikus állatok Észak-Amerikát rótták, 1,2 milliótól 3,6 millió évig terjed.

Szakértők szerint, ha a T. rexből csak 2,5 millió élt volna – és nem 2,5 milliárd –, valószínűleg soha nem tudtuk volna meg, hogy valaha is léteztek. A T. rex volt minden idők legnagyobb húsevő szárazföldi állata. A faj valószínűleg akkor halt ki, amikor egy aszteroida csapódott be Mexikó területén, kipusztítva a Földön hajdan létező fajok háromnegyedét.

(Kiemelt kép: MTI | Nagy Lajos)