Kenhető napelem

A falakra és a kocsik karosszériájára kenhető napelem már valósággá vált az indianai Notre Dame egyetem kutatóinak jóvoltából. A „napfesték” olyan félvezető nanorészecskék segítségével termel villamos energiát, amelyek ebben a kenhető anyagban ugyanazt a funkciót töltik be, mint a szilícium a hagyományos napelemben. ()

2012. január 10., 19:13

A kenőanyagnak az a tulajdonsága, hogy napelemes felületekké alakítja át azokat a területeket, amelyekre rákenik, anélkül, hogy bármiféle speciális felszerelésre lenne szükség.


Az új anyag, amelyet az ACS Nano folyóirat ír le, titándioxid nanorészecskéket tartalmaz, amelyeket kadmiumszulfid vagy kadmium szelenid borít.

A napfesték energiatermelése még rendkívül alacsony, alig l,l% - mondják a kutatók -‚ de előnye,hogy nagy mennyiségben, olcsón előállítható. És figyelembe kell venni,hogy ez a technológia még csak most tette meg az első lépéseit.

Forrás:

http://www.energiacentrum.com/

13:17

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.