A kémiai Nobel-díjról is lecsúszott Karikó Katalin

Az aszimmetrikus organokatalízis kifejlesztésének feltalálóit díjazták.

2021. október 6., 12:15

Szerző:

Szerdán kis késéssel, 11 óra 45 perckor adták át a kémiai Nobel-díjat, amire sokan a magyar származású Karikó Katalint tartották esélyesnek az mRNS-technolgóiával készített vakcinák kifejlesztéséért. Azonban ahogy a hétfői orvosi Nobel-díj esetében, most sem Karikó Katalint díjazták. A kémia területén elért tudományos eredményéért Benjamin List és David W.C. MacMillan részesült elismerésben „az aszimmetrikus organokatalízis kifejlesztéséért” – derül ki a bizottság Twitter-bejegyzéséből. „Molekulákat építeni nehéz művészet. Benjamin List és David MacMillan precíz új eszközt alkotott a molekuláris építészet számára, az organokatalízist, amely nagy hatással volt a gyógyszerészeti kutatásokra, és »zöldebbé« tette a vegyészetet” – méltatta a két tudóst az illetékes bizottság.

(Kiemelt kép: Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke, mielőtt átvette az Emberi Méltóságért kitüntetést idősebb Lomnici Zoltántól, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökétől Budapesten 2021. május 7-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.