Ennyi ideig kell használni egy műfenyőt a fenntarthatóságért

Így karácsonyozzon a klímaválság kapujában.

 

2021. december 20., 08:53

Szerző:

Az utóbbi években a klímaváltozás veszélyei egyre égetőbbek, a környezetvédelemért folytatott küzdelem pedig egyre több embert szólít meg. A klímatudatosság és a fenntarthatóság témája szép lassan befészkelte magát a hétköznapjainkba és életünk legtöbb szegmensébe. Egyre többen igyekeznek csomagolásmentes, vagy újrahasznosítható csomagolású termékeket vásárolni, megújuló energiát használni, vagy lemondani a Kínából érkező olcsó műanyagtermékek rendeléséről. A karácsony viszont amellett, hogy a keresztény világ legmeghittebb és leggyönyörűbb ünnepe, sajnos a mértéktelen fogyasztás és pazarlás időszaka is. Megkerestük a Humusz Szövetség alelnökét, Merza Pétert, hogy megtudjuk, miként figyelhetünk környezetünk védelmére a szeretet ünnepén.

Hogyan ünnepeljünk fenntarthatóan?

Szerinte első sorban a fogyasztói szokásaink azok, amelyekkel a hétköznapjainkat és az ünnepeinket fenntarthatóbbá tehetjük, de a mértékletesség és a racionalitás olyan erények, amiket nem szoktak a reklámokon keresztül harsogni felénk. A vásárlásainkkor ennek ellenére lehetünk körültekintők. Például beérjük-e kevesebb szaloncukorral? Csomagolhatjuk-e az ajándékokat abba a dobozba, amelybe tavaly is? A megmaradt ételeket le tudjuk-e fagyasztani, vagy odaadhatjuk másnak, aki örülni fog neki? Olyan ajándékot választunk, amely tucat-termék, vagy olyat, amely maradandó élményt nyújt és nem termel hulladékot? Ezek az első és legfontosabb kérdések a szakember szerint, amelyek alapjában módosíthatják berögzült nézeteinket a karácsonyi fogyasztási szokásainkról. Azt javasolja, a szeretteinket akár valamilyen jó ügy támogatásával, társadalmi, környezeti ügyekért dolgozó szervezeteknek felajánlott adományozással is meglephetjük. Mint mondja:

 „Azzal, hogy ünneplünk, kikapcsolódunk, még nem vagyunk feljogosítva a pazarlásra.”

 Tévhit, hogy a műfenyő a környezettudatosabb választás

Évek óta ölre menő vitákat gerjeszt a műfenyő és az igazi fenyőfa kérdése. Egyesek esküsznek rá, hogy az eredeti vágott fenyőfa még mindig környezettudatosabb, mint műanyag társai, hiszen azok lebomlanak. Ezzel szemben mások a fák felesleges pusztítása ellen érvelnek. Merza Péter úgy látja, a leginkább környezettudatos olyan alternatív megoldást keresni, ami nem jár pazarlással, ami tartós, esetleg maradékanyagok felhasználásával készült. Természetesen ízlésekkel kár lenne vitatkozni: vannak, akik ragaszkodnak az igazi fenyőhöz, nekik beválhatnak a földlabdás, elültethető fák, felhívva a figyelmet a körültekintő, szakszerű bánásmódra, mivel a fenyő nem bírja sokáig a lakásban. Mint mondja, ma már vágott fenyőből is elérhetők fenntartható, környezetbarát forrásból származók is. Léteznek olyan családi vállalkozások, akiktől képek alapján online rendelhetjük meg, hogy melyik fát vágják ki számunkra, így feltételezhetően kevesebb fa kerül megsemmisítésre, miután nem sikerült őket értékesíteni.

 „Nagyjából egy emberöltőnyi év és használat kell ahhoz, hogy egy műfenyő kisebb ökológiai lábnyomra tegyen szert, mint valódi társai”

 – állítja a szakember. Hozzáteszi, ehhez tudni kell, hogy mivel hasonlítjuk össze: trágyázott, vegyszerezett faiskolából jön-e az igazi fenyő, esetleg olyan termőterületről, ahol nem őshonos, a talaj és klíma nem ideális és ezt vegyszerekkel kompenzálják. Felvetődhet a probléma, hogy az ültetvények területigénye csökkenti az adott táj eredeti biodiverzitását, hasznosságát, vagy északi országból szállítják több százezer kilométeren keresztül, és sérülhet az eredeti élőhely. Az viszont bizonyos, hogy az elszáradt karácsonyfa akár a komposztban is hasznosulhat később, aprítéka mulcsnak is kiváló. Merza Péter felhívja rá a figyelmünket, ha esetleg nem ragaszkodunk sem az igazi fenyőhöz, sem a műanyaghoz, akkor kreatívan megalkothatjuk saját, egyedi alternatív karácsonyfánkat valamilyen maradék anyagból, vagy akár hulladékból. Mint mondja, „mesés karácsonyfák készülhetnek faágakból, könyvekből, sílécekből, kartonpapírból vagy gyermekek rajzaiból”.

 Ne a szemétdombot díszítsük

 A Humusz Szövetség alelnöke a karácsonyfadíszekkel kapcsolatban is hasonlóan környezettudatos megoldásokat javasol. Gyárthatunk magunknak is díszeket maradékanyagokból (papírból, textilből, fából, stb.), vagy vásárolhatunk természetes alapanyagú díszeket hazai kézművesektől, de támogathatunk megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató szervezeteket a jól megválasztott díszek vásárlásával. Az viszont általános tény, hogy minél tovább tart a díszek élettartama, annál kevésbé terhelik a környezetet.

 Karácsonyi ételhalmozás

 A karácsony a csodásan díszített fenyőfa és az ajándékok mellett az óriási családi lakomák időszaka is. Ilyenkor összegyűlnek a rokonok, és a legtöbb háztartásban több előétel, főétel és desszert, sütemény kerül az asztalra, amely nem ritkán a felhalmozott és el nem fogyasztott ételek megromlásához, kidobásához vezethet. A szakember hangsúlyozza, ebből a szempontból is a mértékletes karácsonyozás a legzöldebb. Az ételek bevásárlásánál, előkészítésével, ésszerű tárolásával is sokat tudunk spórolni pénztárcánknak és a Földnek is. Azt tanácsolja, válasszunk környezetbarát termékeket – ebben segíthetnek a termékjelzések. Mentsünk ételt, vagy ha nálunk marad a finom falatokból, ajánljuk fel szegényeknek.

 Na és az égősorokkal mi a helyzet?

 Merza Péter ebben a tekintetben is mértékletességre int. A túlzott világítás egyrészt energiaigényes, amelynek következtében növekszik a háztartásink karbonlábnyoma, másrészt a fényszennyezéshez is hozzájárul. „A karácsony meghitt szépségét emelhetjük környezetbarát mécsesekkel, gyertyákkal is az elektromos fényfüzérek és világító díszek helyett” – hangsúlyozza.

Nem kell tehát lemondanunk a meghitt és hangulatos ünneplésről, csupán érdemes lenne visszatalálnunk a karácsony eredeti jelentéséhez. A méregdrága ajándékok, a giccses villogó fényfüzérek és a műanyagdíszek nem alapvetően szükségesek ahhoz, hogy emeljék az ünnep fényét. 2021 decemberében a fenntarthatóság és a klímavédelem érdekében ideje kísérletezni a házi készítésű ajándékokkal, a gyertyaláng visszafogottságával és a hazai termelőktől, piacokról vásárolt élelmiszerekkel. Szerencsére az interneten manapság már megannyi tippet, trükköt találhatunk a környezetbarát ünnepléshez, amelyeket bevetve ugyanúgy átélhetjük a karácsonyi varázst. Vagy ki tudja, akár még jobban is.

(Kiemelt kép: shutterstock.com)

A múlt heti lenyűgöző légköri fényjáték csak a bemelegítés volt, a csillagászok és a naptevékenységgel, űridőjárással foglalkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy hamarosan még ennél is látványosabb éjszakákra lehet számítani. A sarki fény újra beszínezi az égboltot.