Míg minden figyelmünk a Covidra terelődik addig visszatérhet egy sokkal súlyosabb járvány

A gyerekek lehetnek a legnagyobb veszélyben. 

2022. január 22., 18:17

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint 2020-ban világszerte több mint 22 millió gyermek nem kapta meg a kanyaró elleni védőoltás első adagját. Ez 3 millióval több, mint azoknak a gyerekeknek a száma, akik 2019-ben nem kapták meg, ami az elmúlt 20 év legnagyobb növekedését jelenti – derül ki a MedicalXPress cikkéből.

A kanyaró rendkívül fertőző betegség, és a járványok megelőzése érdekében nagy arányú védőoltásokra van szükség. A védelemhez szükség lenne, ahhoz, hogy a lakosság körülbelül 95%-át be legyen oltva kanyaró ellen. A közegészségügyi vezetők szerint: az elmaradt oltások számának növekedése és a járványkitörések felügyeletének alacsonyabb aránya, – 2020-ban szintén csökkent –, veszélyezteti a kanyaró regionális felszámolását.

Saad Omer, a WHO kanyaró- és rubeolaoltással kapcsolatos szakértői tanácsadó csoportjának tagja szerint „igencsak aggasztó a jelenség, mivel tapasztalatból tudjuk, hogy a kimaradt adagok nem oszlanak el egyenlően világszerte, hanem a legnehezebb helyzetben levő régiókra koncentrálódnak.” Sten Vermund, a Yale Egyetem közegészségügyi részlegének igazgatója ehhez hozzáteszi azt is, hogy „egy meglehetősen súlyos betegségről beszélünk, melyet könnyű elkapni, halálozási aránya magas és sokféle komplikációval járhat.”

A jelentés felsorolta azt a 10 országot, ahol a legtöbb gyermeknek hiányzott az első dózisa, és ezek az országok földrajzilag meglehetősen szétszórtan helyezkedtek el. 

„Kanyaró ellen minden gyermeket, mindig és mindenkor be kell oltanunk, és ez a magas jövedelmű országokra is vonatkozik. Amikor valamilyen pletyka kering arról, hogy az autizmust a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni vakcina okozza, és a magas jövedelmű országokban a szülők abbahagyják az oltást, akkor kanyarós megbetegedések jelennek meg. Utazással rendkívül könnyű újra behurcolni a kanyarót, és terjeszteni is”

– mondta el Vermund.

Az oltások elmaradása mellett probléma az is, hogy a kanyaró megfigyelési rendszere sem működik megfelelően, ami tovább ronthat a helyzeten. Ahhoz, hogy a betegséget kordában tarthassák a szakemberek, tudniuk kell arról ha valahol kitörés zajlik, ráadásul minél hamarabb, hogy ott koncentrálhassák erőforrásaikat.

(Kiemelt kép: Egy jemeni gyerek megkapja a kanyaró és gyermekbénulás elleni vakcináját az UNICEF kampányának részeként 2021 december 20-án. fotó: Mohammed Hamoud / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

2022. május 26., 12:51

Jól van az a 68 éves nőbeteg, akin az országban először végeztek Da Vinci robotsebészeti eszköz segítségével epehólyag eltávolítást. A Semmelweis Egyetemen zajló műtétet a társadalombiztosítás finanszírozta.

2022. május 25., 20:38

Pénteken egy 1,8 kilométer átmérőjű aszteroida közelíti meg a Földet. A (7335) 1989 JA jelű égitestet a potenciálisan veszélyes objektumok közé sorolják, azonban becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

2022. május 25., 13:39

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszorával együtt idén tíz kiválóság részesült az 1701-ben alapított amerikai magánegyetem elismerésében. 

2022. május 24., 20:38

Különleges hullócsillag-kitörésben gyönyörködhetünk május 31-én, ha a csillagászati előrejelzések beválnak – közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló, amelynek tájékoztatása szerint magyar csillagászok Texasban követik a kitörés csúcsát, és a Facebookon is bejelentkeznek.