Virológus: 65 százalékos halálozási aránya van egy idegrendszert támadó vírusnak

A szakértő az ötödik hullámról is beszélt. 

2022. február 6., 11:50

Szerző:

Nem lehet tudni, hogy elértük-e már az ötödik hullám csúcsát, mondta az RTL Klub Reggeli című műsorában Jakab Ferenc virológus professzor.  A szakértő szerint az omikron enyhébb tünetek okoz, de nagyon gyorsan terjed. 

Jabak arról is beszélt, hogy senki sem állította, hogy az oltás ellenére nem lehet elkapni a betegséget. A szakértő a Reggeliben azt is elmondta, hogy nincs 100 százalékos oltóanyag. A virológus szerint mindenkinek az a legjobb oltás, ami a legjobban hat a szervezetében, ő személy szerint azonban az mRNS technológiájú vakcinákra esküszik.  

Jakab szerint jelenleg még nincs elég információ arról, hogy a negyedik oltás mindenkinek szükséges-e.  Azt mondta a szakember, hogy az idősebbeknek, krónikus betegnek, egészségügyi dolgozóknak ajánlott, de az egészséges fiataloknak, akik már mindhárom oltásukat megkapták, nem szükséges a negyedik oltás. 

A virológus hozzátette, hogy a nemzetközi trendek azt mutatják, hogy a mostani járvány csupán belépő az eljövendő járványos évtizedekbe. Továbbá közölte, hogy  szakemberek  vizsgálják, hogy Afrikában, Ázsiában milyen járványgócok vannak, és

azt látják, hogy egyre nagyobb intenzitással törnek ki a világban kisebb járványok.

Alapos okkal feltételezhető, hogy egyik-másik vírusból akár egy világjárvány is kitörhet. Jakab arról is beszélt, hogy kollégái legutóbb egy olyan vírust vizsgáltak Bangladesben ami cseppfertőzéssel terjed,

idegrendszeri megbetegedést okoz és 65 százalékos a halálozási aránya, szemben a most két és fél százalékos koronavírussal.

(Kiemelt kép: Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője. Fotó: Sóki Tamás / MTI)