Itt a vezeték nélküli áramsugárzás korszaka

Két antenna között sugároztak 1,6kW áramot egy projekt részeként.

2022. április 25., 12:47

Szerző:

Az amerikai haditengerészeti kutatólaboratórium (NRL) kutatócsoportja sikeresen demonstrálta a vezeték nélküli energiaátvitelt egy kilométeres  távolságon keresztül, közölte az amerikai haditengerészet sajtóközleménye alapján az Interesting Engineering. 

Az energia vezeték nélküli sugárzásának ötlete már évtizedek óta létezik, de most kap újra lendületet, mivel az emberiség igyekszik megváltoztatni az energia hasznosításának módjait. Bár a más bolygókon felállított napenergia-farmok és az energia Földre történő visszasugárzásának koncepciója még messze van a valóságtól,

az amerikai hadsereg így biztosíthatja csapatai számára az energiabiztonságot azzal együtt is, hogy közben igyekeznek csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét.

Az amerikai hadsereg érdekeit szem előtt tartva a Védelmi Minisztérium Kutatási és Műszaki Alosztálya finanszírozta a SCOPE-M projektet az NRL-ben, amelynek célja az elektromos energia mikrohullámok segítségével történő átvitele volt. A technológia biztonságos az emberekre és az állatokra nézve, ugyanakkor olcsó a működtetése.

A működési alapelv a következő: az elektromosságot először mikrohullámokká alakítják át, majd sugárként továbbítják a vevő felé, amely egyenirányító antennával van felszerelve. A vezeték nélküli energiaátviteli rendszerekben az egyenirányító antenna egy diódával ellátott antenna, amely képes az elektromágneses energiát egyenárammá alakítani. Marylandben a kutatóknak 1,6 kW energiát sikerült továbbítaniuk, ami jóval meghaladta az előre kitűzött 60 százalékos célt. Az MIT-nél, bár a csapatnak nem sikerült ugyanezt a csúcsteljesítményt elérnie, az átvitt átlagos teljesítmény volt magasabb, ami több energia átadását eredményezte. 

(Kiemelt kép: Az amerikai haditengerészeti kutatólaboratóriumában fejlesztett mikrohullámú antenna, amely 1 kilowatt egyenáramú teljesítményt tud átsugározni 1 kilométeres távolságban, Marylandben, 2021. szeptember 21-én. Fotó: U.S. Naval Research Laboratory)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.