Itt a soha nem halványuló festék

Soha el nem fakuló kijelzőkhöz és örökké szép színű falakhoz készített tartós festéket a Harvard Egyetem mérnöki karának kutatócsoportja.

2014. március 20., 06:41

Színképző módszerüket a madaraktól lesték el, a tollak ugyanis évszázadokon át megőrzik ragyogó színüket.

A manapság használt festékek olyan színezőanyagokból állnak, amelyek a fény bizonyos hullámhosszait elnyelik, a többit pedig visszaverik. Ez azt jelenti, hogy a festék mindig egy kis energiát is elnyel, ami idővel fakuláshoz vezet. Ezzel szemben a madarak tolla fényes marad, mert azon másképp jönnek létre a színek: apró struktúrák erősítik fel a fény bizonyos hullámhosszait – írja az Index.

A tollak sejtjeiben nanométeres pórusok vannak, amelyekről az elrendezésük miatt csak bizonyos színek verődnek vissza. Vinothan N. Manoharan és munkatársai ugyanezt a hatást reprodukálták egy apró részecskéket tartalmazó oldattal. Az oldat kiszáradásának mértékétől függ, hogy az milyen színeket ver vissza.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.