Íme a fizikai Nobel-díj idei nyertesei

Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zeilinger kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.

2022. október 4., 12:25

Szerző:

A fizikai Nobel-díjat „az összefonódott fotonokkal végzett kísérleteikért, a Bell-egyenlőtlenség sérülésének megállapításáért, valamint a kvantuminformatika területén végzett úttörő kutatásaikért” ítélték a tudósoknak az akadémia méltatása alapján.
 

A kitüntetettek 10 millió svéd koronán (375 millió forintnyi összegen) osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

(Kiemelt kép: Hans Ellegren, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia főtitkára (k), valamint Eva Olsson (b) és Thors Hans Hansson, a fizikai Nobel-díj odaítéléséről döntő bizottság tagjai bejelentik, hogy az úttörő kvantumfizikai kutatásaiért a francia Alain Aspect, az amerikai John F. Clauser és az osztrák Anton Zeilinger (kivetítőn, b-j) megosztva kapja az idei fizikai Nobel-díjat 2022. október 4-én, a Svéd Királyi Tudományos Akadémián rendezett sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstromer)