Így győzhetnék le a koronavírust

Újabb módszerrel vehetik fel a kesztyűt a koronavírus ellen. 

2022. január 18., 16:43

Szerző:

Egy vírusfehérje lehet a túlzott gyulladásos immunválaszt okozó légúti vírusok, így a koronavírus gyenge pontja is – írja egy, az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény nyomán a 24.hu.

Mint írják, az RSV vírusban az NS2 fehérje kiiktatásával a szervezet még azelőtt elpusztítja a kórokozót, hogy gyulladásos, túlzott reakció jöjjön létre. A Washington Állami Egyetem kutatói szerint pedig

„A gyulladás eltömíti a légutakat, és megnehezíti a légzést. Ez az oka annak, hogy az ilyen hosszú távú és súlyos gyulladásos reakcióktól szenvedők tüdőgyulladást kapnak, és segítség nélkül nem tudnak lélegezni, majd a kórházban az intenzív osztályon végzik”

– idézi a cikk Kim Chiokot, a WSU posztdoktori kutatóját és a tanulmány vezetőjét. 

Az RSV vírus főképp a koraszülöttekre és a csecsemőkre nézve nagyon veszélyes és a koronavírushoz hasonlóan a tüdőt támadja, akadályozva ezzel az oxigénfelvételüket, súlyosbítva ezzel a betegség lefolyását. Az immunreakció során azonban azonosítottak egy sejtfehérjét (NS2), amely a fertőzés bekövetkeztekor szabotálja a vírussal való küzdelmet.

A kutatók így az immunvédelmet szabályozó NS2 fehérje kiiktatásán dolgoznak, amely nélkül a szervezet hatékonyabban tud védekezni.

„Terápiás szerekkel meg lehet célozni ezt a fehérjét, a módszert pedig akár az influenzavírusra és a SARS-CoV-2-re is át lehet vinni”

– írja a kutatók véleményét a 24.hu.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)