Honor: kamerára és dizájnra gyúrnak

A kínai Huawei almárkája, a Honor nemrég Londonban mutatta be új okostelefon-szériáját. A Honor 20 és a Honor 20 Pro készülékek a Honor N-sorozat legújabb tagjai. A Honor N leginkább fiatalos dizájnnal és az átlagosnál jobb minőségű kamerával igyekszik vásárlókat szerezni.

2019. június 9., 22:30

Szerző:

A Honor 20 Pro csúcsmodell négykamerás rendszerének fő kameráját a Sony IMX586 48 MP-es hátlapi kamerája alkotja, továbbfejlesztett AI ultraélesség-móddal – ez mesterséges intelligenciával támogatott technológia a világos, tiszta képekért. Továbbfejlesztették az AIS- (mesterséges intelligencia által vezérelt stabilizáció) algoritmus által támogatott szuper éjszakai módot is. A rendszer emellett 16 MP-es széles látószögű kamerával, 8 MP-es telefotó-kamerával és 2 MP-es makrokamerával is kiegészül. A makrokamerával és az optikai képstabilizátorral (OIS) a felhasználók egészen közeli felvételeket is készíthetnek.

A Honor 20-széria szuper éjszakai módja és az iparág eddigi legnagyobb, F1.4-es fényerejű lencséje a gyártó szerint figyelemre méltó végeredményt garantál. Az AI több képkockás stabilizációs technológiája és a továbbfejlesztett algoritmus tiszta éjszakai képeket ad, mindezt nagyobb fényerő és valósághű színek mellett. Mivel az F1.4-es lencse több fényt enged be, így még rossz fényviszonyok között is részletgazdag képeket lehet készíteni.

A 48 MP-es AI quad kamerával rendkívül világos, tiszta fotók készíthetők, különösen az AI ultraélesség-mód használatával. A 7 nm-es gyártástechnológiával készült Kirin 980 AI lapkakészletben dolgozó duál NPU (neurális feldolgozó egység) és duál ISP (képfeldolgozó) magasabb szintre emeli a 48 MP-es kamera képességeit, ugyanis minden az AI ultraélesség-módban készült fotóról összegyűjti a legjobb részletet, ezeket pedig egy 48 MP-es fényképpé alakítja. A 16 MP-es kamerának széles, 117 fokos látószöge van. Az optikai képstabilizátor a giroszenzoros információk alapján mozdítja el a lencsetagokat, mielőtt a kép digitálisan rögzülne, ezzel pedig kiküszöböli a bemozdulásból származó életlenséget.

Fotó: (handout)

A 2 MP-es makrolencse olyan részleteket is rögzít, amelyek szabad szemmel nem is láthatók. A fénykép tárgya négy ceniméteres távolságból is lefotózható, így egyebek mellett kiemelkedő részletességgel lehet megörökíteni a növényeket és az állatokat. A 3x-os veszteségmentes optikai zoommal, az 5x-ös hibrid zoommal és a 30x-os digitális zoommal pedig – ideális körülmények között – akár kitűnő minőségű portrék vagy épp természetfotók is készíthetők.

A Honor 20-szériát 6,26 hüvelykes kijelzővel látták el, ez az előlap 91,7 százaléka. Egyes csúcsmodellekkel ellentétben az ujjlenyomat-olvasót nem a kijelzőbe építették, hanem az alumíniumkeret jobb oldalára. A négy kameralencse a hátlapon aszimmetrikusan, L alakban helyezkedik el, helyet hagyva a 4000 mAh-s akkumulátornak, amely akár egynapos zavartalan használatot is lehetővé tesz.

A Honor 20-széria a gyártó szerint elsőként alkalmaz többdimenziós, dinamikus-holografikus üvegből készült hátlapot. A precízen kialakított tripla 3D hálótechnológia kétlépcsős folyamatot takar. Először több millió miniatűr prizmát gravíroznak egy, a felszín alatti rétegbe, ami mélységet ad a dizájnnak. Majd a 3D ívelt üvegréteg, vagyis a színekért és a mélységért felelős réteg egymásra helyezése következik, ez adja a színek tükröződését és a színtörést.

A szerényebb tudású Honor 20 a Honor 20 Pro csúcsmodelltől az akkumulátor kapacitásában és a kamerafelépítésben különbözik. Így az olcsóbb készülékről hiányzik a telefotólencse, nincs optikai képstabilizáció, valamint a főkamera fényereje F1.4 helyett „csupán” F1.8-as, így gyér fényviszonyok közepette gyengébb eredménnyel szolgál, mint a Honor 20 Pro.

Az új Honor készülékek a gyártó Magic UI-re keresztelt, Android-alapú operációs rendszerét futtatják. A kínai cég az Egyesült Államok két héttel ezelőtt életbe léptetett kereskedelmi embargójának hatására a hírek szerint még nem kapta meg a Google-tól a forgalomba hozatalhoz szükséges összes licencet, így az új Honor-modellek megjelenése egyelőre meglehetősen bizonytalan. / Koi Tamás