Közelebb a gyógymód: sikeresen távolították el a HIV-vírust a sejtekből

Az a cél, hogy a teljes szervezetet képesek legyenek megszabadítani a vírustól.

2024. március 20., 12:18

Szerző:

Az Nobel-díjas CRISPR génszerkesztő technológia segítségével az amszterdami egyetem kutatói sikeresen kiirtották a HIV-vírust a fertőzött sejtekből, írja a BBC. A 444 által szemlézett cikk rámutat: az acél, hogy az ollószerű technológiával képesek legyenek teljesen megszabadítani a szervezetet a vírustól, bár ehhez még nagyon sok munkára és időre van szükség.

A meglévő HIV-gyógyszerek meg tudják állítani a vírust, de nem képesek kiirtani azt. A kutatók szerint munkájuk továbbra is csak koncepcióbizonyítás, és nem lesz egyhamar gyógymód a HIV ellen. Dr. Jonathan Stoye, a londoni Francis Crick Intézet vírusszakértője szerint a vírus eltávolítása az összes sejtből rendkívül nagy kihívás. „A kezelés hosszú távú mellékhatásai továbbra is aggodalomra adnak okot” – mondta a lapnak.

A legtöbb HIV-fertőzöttnek élethosszig tartó antiretrovirális kezelésre van szüksége. Ha abbahagyják e gyógyszerek szedését, a lappangó vírus újra támadhat, és ismét problémákat okozhat. Keveseket már meggyógyítottak, de mivel mind rákosok voltak, ez a fajta terápia még mindig túl kockázatos.

Korábban is sikerült már meggyógyítani néhány beteget

Egy leukémiás amerikai beteg lett az első nő és összességében a harmadik személy, aki kigyógyult a HIV-fertőzésből, miután őssejt-transzplantációt kapott egy olyan donortól, aki természeténél fogva rezisztens volt az AIDS-et okozó vírussal szemben – írta meg a Reuters.

A középkorú nő esetét a Denveri Retrovírusok és Opportunitikus Fertőzések Konferenciáján mutatták be, amely az első köldökzsinórvérrel történő kezelés volt. A nő azóta, hogy köldökzsinórvért kapott akut mieloid kezelésére a nő 14 hónapja remisszióban van és vírusmentes, anélkül, hogy HIV-kezelésben részesülne. A két korábbi eset olyan férfiaknál fordult elő, akik felnőtt őssejteket kaptak, amelyeket gyakrabban használnak csontvelő-transzplantációban.

„Ez eddig a harmadik teljes gyógyulásról szóló jelentés ebben a környezetben, és az első HIV-fertőzött nőnél” – mondta Sharon Lewin, a Nemzetközi AIDS Társaság elnöke egy nyilatkozatában.

A kísérletben részt vevő betegek először kemoterápián esnek át, hogy elpusztítsák a rákos immunsejteket. Az orvosok ezután olyan egyedekből származó őssejteket ültetnek át, amelyekben olyan specifikus genetikai mutáció van, amelyben hiányoznak a vírus által a sejtek megfertőzésére használt receptorok. A tudósok úgy vélik, hogy ezekben az egyénekben a HIV-vel szemben rezisztens immunrendszer alakul ki.

Lewin szerint a csontvelő-transzplantáció nem életképes stratégia a HIV-fertőzöttek többségének gyógyítására. A jelentés azonban „megerősíti, hogy a HIV gyógyítása lehetséges, és tovább erősíti a génterápia alkalmazását a HIV-gyógyítás életképes stratégiájaként” – mondta.

 

(Kiemelt képünk. AIDS vérvizsgálat. Fotó: WLADIMIR BULGAR / WBU / Science Photo Library via AFP)