Gyerekpénzügyi konferencia

2010. szeptember 25-én került megrendezésre Magyarország első Gyerekpénzügyi Konferenciája. A rendezvény célja, egy olyan gondolkodásmód bemutatása volt, amellyel a szülők megtaníthatják a gyermekeiket okosabban bánni a pénzzel.

2010. október 24., 21:07

A konferencián a pénzügyi biztonságot lehetővé tevő pénzügyi gondolkodásmód került bemutatásra. A résztvevők megismerhették, hogy mit kell tenni, hogy a gyermek jobban értékelje a pénzt, mi az a minimum, amit a pénzről tudni kell, és hogyan lehet egyszerűen elmagyarázni a gyerekeknek a bonyolult pénzügyi fogalmakat és összefüggéseket – tájékoztatott Alkér Orsolya gyereknevelési tanácsadó, a konferencia szervezője.

Hozzátette: „A hangsúly a gondolkodásmódon van és nem szabad az anyagi biztonságot összetéveszteni a gazdagsággal. Az anyagi függetlenség valójában egy képesség és nem sok millió a bankban.”

Hiányos pénzügyi tudás
A gyerekek csak a valós életben találkoznak pénzügyekkel, igazi pénzzel „játszanak”. Az iskolában nincs pénzügyi képzés, a gyerekek felnőve használható pénzügyi tudás nélkül kezdik az életüket. Amit egy átlagos fiatal tud a pénzről nem több annál, hogy „a pénz nem boldogít”, és „ki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli”. Jószerével egyetlen megtakarítási formát ismernek, a lekötött forint betétet.

Pénzügyi műveltség hiányában azonban nem tudnak megalapozott pénzügyi döntést hozni. Véletlenszerű, hogy hol nyitnak bankszámlát és melyik magánnyugdíj pénztárba lépnek be. Végeredményben saját kárukon tanulnak meg a pénzzel bánni, szó szerint drága tanulópénz árán.

Ezért a pénzzel való bánásmódot otthon a szülőnek kell megtanítania gyermeküknek. Érdemes minél előbb elkezdeni, mert a rosszul rögzült pénzügyi szokásokon később nagyon nehéz változtatni.

„A megoldás: költeni és megtakarítani egyszerre”

A mai világban egy alapfokú pénzügyi műveltség és gondolkodásmód épp úgy elengedhetetlen, mint a felhasználói szintű számítógépes ismeretek és a jogosítvány. A legfontosabb, amire meg kell tanítani a gyerekeket, hogy hogyan tudják megtartani a pénzt, és hogyan tudnak megtakarítást létrehozni. Ez nagyon nehéz, mert a gyerekek türelmetlenek és mindent most akarnak, ezért nem szabad spórolásra biztatni Őket.

A spórolás helyett a megoldás: költeni és megtakarítani egyszerre. Elég, ha megtanulják, hogy ha pénzhez jutnak, egy részét mindig tegyék félre, és a többit nyugodtan elkölthetik, de azért gondolják meg alaposan, hogy mire. Így a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad.

Hiteles-e pénzügyekben a szülő, ha nem gazdag?
„Különösen a nagyobb gyerekeknél merül fel problémaként, hogy a szülő nem hiteles pénzügyekben. Ebben az esetben nagyon fontos az őszinteség: őszintén el kell mondani, hogy számunkra is új dologról van szó, hogy ezt nem tanították meg az iskolában. Így együtt lehet tanulni, beszélgetve, kikérve a véleményét a családi pénzügyi döntésekről” – tanácsolta Alkér Orsolya, a konferencia szervezője.