Élet-halál kérdése: térképes segítség a gombászoknak

Már az őszi gombaszezonban is segíti a gombászokat a térképes gombaszakellenőr-kereső.

2023. szeptember 6., 13:17

Szerző:

A gombagyűjtés hatalmas népszerűségnek örvend, ami különösen ősszel és tavasszal feltűnő – ilyenkor a rendszeresen gombászók mellett a kirándulók is rengeteg gombát gyűjtenek. Ez persze teljesen érthető, hiszen a gomba finom, tápláló, ráadásul a gombák világa szemet gyönyörködtetően változatos.

A gombagyűjtés legfontosabb alapszabálya, hogy a zsákmányt mindig el kell vinni szakellenőrhöz, aki megmondja, hogy a gyűjtött faj ehető-e, és ha igen, akkor az éppen a kosarunkban lévő példány fogyasztható állapotban van, avagy inkább ne együk meg. Gombaszakellenőrt szezonban a nagyobb piacokon lehet találni, szezonon kívül azonban nehezebb dolgunk van (főleg télen, pedig gombát ilyenkor is lehet találni!), de nem mindegy, hogy erdőben járva hova vihetjük a gyűjtött gombákat.

Ezt eddig egy, a Kormányhivatal által kezelt Excel táblázatból lehetett kibogarászni, ami nem egyszerű feladat, főleg útközben, egy telefon kijelzőjén. Most azonban a Fortissima Fungus néven futó gombaismereti platform egy hiánypótló fejlesztéssel segíti a több tízezer főt számláló hazai gombászközösséget. A térképes gombaszakellenőr kereső egy új fejlesztés, ami végre felhasználóbarát módon segít a legközelebbi szakellenőr megtalálásában, ezáltal támogatva, hogy ne kerüljön mérgező, vagy fogyasztásra alkalmatlan gomba a tányérba.

Ez az interaktív, térképes gombaszakellenőr-kereső jóval egyszerűbben használható, mint a Kormányhivatal által biztosított lista, és felhasználóbarát segítséget tud nyújtani a legközelebbi szakemberek megtalálásában. Lehet böngészni a térképen is, és egy adott település körzetében lévő szakellenőrök is listázhatók.

A kereső alapját a Pest megyei Kormányhivatal táblázata biztosította, de felhasználói visszajelzések alapján az elmúlt napokban körülbelül száz hibás, elavult adatot frissítettek a fejlesztők, így az interaktív térkép naprakész eszköz lehet a gombászok és kirándulók kezében.

 

A Fortissima Fungus egy platform a gombák szeretete, csodálata, és a tudás átadásának jegyében. Folyamatosan bővülő gombaadatbázisuk minden eddiginél részletesebben és szűrhetően tartalmazza a gombaleírásokat, a weboldalon publikált tartalmak pedig hasznos és érdekes információt biztosítanak a látogatóknak. Olyan platform igyekszik lenni, ami segítséget tud nyújtani nem csak a laikus, gombaszerető közösségnek, de a tudományos körök munkáját is támogatni tudja.

(Fotó: Csanádi Dávid)