Mérgező gombától halt meg három ember

Mérgező gombaételtől halt meg három emberi is Ausztráliában.

2023. augusztus 7., 08:41

Szerző:

Hárman meghaltak Ausztráliában egy gombaétel fogyasztása után, a rendőrség azt vizsgálja, történt-e bűncselekmény.

Július 30-án négy embert vittek kórházba, miután egy Melbourne melletti lakásban elfogyasztott étel után rosszul lettek. Két nő pénteken, egy férfi szombaton halt meg a kórházban, egy férfi állapota válságos.

Victoria állam rendőrsége a hétvégén házkutatást tartott egy házban, egy nőt kihallgattak, majd elengedték. A rendőrségi közlemény szerint a halálozások körülményeit tovább vizsgálják.

Áprilisban Victoria egészségügyi minisztériuma figyelmeztető felhívást adott ki arról, hogy az államban mérges gombák, köztük gyilkos galóca és karbolszagú csiperke terem.

„Szakértelem nélkül senki ne szedjen és ne egyen vadon termő gombát Victoria államban!” - olvasható a figyelmeztetésben.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Phoenix Han /unsplash)

18:12

Kaució bevezetését kezdeményezi az Európai Bizottságnál az ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatban a négy visegrádi ország, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – jelentette be Marek Vyborny cseh mezőgazdasági miniszter kedden.

16:24

A szlovákiai választási kampányban terjesztett álhírek miatt az Európai Bizottság súlyos pénzbüntetéssel sújthatja mindkét népszerű közösségi felületet. A digitális szolgáltatásokról szóló új uniós törvény alapján ugyanis a techcégeknek már szigorúbban kellene szűrniük a platformjaikon terjedő dezinformációkat.