Fotócsapdával kapták le a 27 kilós óriástatut

Szokatlan felvételekre tettek szert brit biológusok egy Brazíliában kitett fotócsapda által. A "zsákmányról", vagyis az ásás közben lefényképezett óriástaturól alig lehet tudni valamit.

2011. szeptember 26., 09:47

Az óriástatu (Priodontes maximus) átlagos súlya 27 kilogramm, hossza csaknem egy méter. Egyes példányok ennél jóval nehezebbek és nagyobbak is lehetnek. Dél-Amerika esőerdeiben élnek, éjjeli életmódjuk miatt azonban cseppet sem könnyű nyomukra lelni.

A Skót Királyi Zoológiai Társaság biológusainak most a fotócsapda segítségével sikerült lencsevégre kapniuk. A Brazíliai Pantanal térségben tíz héten át kutattak óriástatu után - írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása. Remélik, hogy a mostani és további felvételek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy bővüljenek a fajról és elterjedéséről alkotott ismeretek.


A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett kategóriába sorolja a fajt. Bár élőhelyük nagy területet foglal el Venezuelától Brazíliáig, mindenhol ritkának mondhatók. A kutatók eddig úgy vélték, hogy száz négyzetkilométeren mintegy hat állat él. Veszélyeztetettségük élőhelyük folyamatos csökkenéséből fakad, valamint abból, hogy húsuk miatt vadásszák őket.

A Michigani Egyetem adatai szerint az óriástatu 15 évig él, és csupán párzáskor keresi fajtársai közelségét. A most dokumentált ásás nem új információ - az állatok az így vájt üregekben pihennek napközben. Táplálkozásáról sajnos ezzel nem sikerült többet megtudni. Az eddigi ismeretek szerint kedvenc csemegéik a hangyák és a termeszek.