Rohamosan fogy az ivóvíz, és kevesen készültek fel rá

A számítások szerint 2050-re több mint ötmilliárd ember nem fog ivóvízhez jutni.

2021. október 9., 09:20

Szerző:

Ivóvízhiány és pusztító áradások veszélye fenyeget a Meteorológiai Világszervezet (WMO) előrejelzése szerint. A klímaváltozás mindkét jelenséget felerősíti, és csak kevés ország van felkészülve arra, hogy megbirkózzon a válsággal– írja a hvg.hu.

„Fel kell ébrednünk, és meg kell állítanunk a fenyegető vízválságot”

– mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára Genfben a szervezet legújabb jelentésének bemutatóján.

„Kétmilliárd ember él vízproblémákkal küzdő országokban, nincs hozzáférésük tiszta ivóvízhez és nem áll rendelkezésükre higiénikus szennyvízellátás" – mondta Taalas. Világszerte 3,6 milliárd ember legalább egy hónapon keresztül nem jutott elegendő vízhez 2018-ban a jelentés szerint. Számuk 2050-ig több mint ötmilliárdra emelkedik a számítások szerint. Ez akkor több mint fele lesz az ENSZ szerint várható népességnek: a Földön 2050-ben a becslések szerint 9,7 milliárd ember fog élni.

A WMO térképet készített a vízhiánnyal küzdő területekről: ide tartozik többek között a Földközi-tenger térsége, Észak-Afrika, az Egyesült Államok nyugati része, Dél-Amerika nyugati partvidéke Peruval és Chilével, Afrikában a Szaharától délre lévő Száhel-övezet, a Közel-Kelet Szaúd-Arábiával és Iránnal, valamint Dél- és Kelet-Ázsia nagy része.

Az ENSZ célja, hogy 2030-ig minden embernek legyen hozzáférése tiszta ivóvízhez és higiénikus szennyvízellátáshoz. Ennek eléréséhez meg kell négyszerezni a jelenlegi erőfeszítéseket.

(kiemelt kép: Végh István és Végh Istvánné az elszáradt, lehullott ágakat szedi össze házuk hóvirágggal (Galanthus) borított kertjében, Vásárosnaményban 2021. február 6-án. A család harminc éve tíz hagymát kapott ajándékba, szaporításuk eredményeként már több mint ötszáz hóvirág borítja kertjüket.
MTI/Balázs Attila)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.