Ezek már a demokrácia végnapjai?

Egy friss felmérés szerint hanyatlásnak indult a demokrácia.

2022. február 10., 09:10

Szerző:

A világban a (bizonyos fokú) demokrácia alatt élők aránya tavaly 45,7%-ra csökkent az egy évvel korábbi 49,4%-ról, írja portfolio.hu Economist Intelligence Unit (EIU) friss jelentése nyomán.  A kutatás szerin a magyar helyzet is egyre aggasztóbb, mivel egyre közelebb kerülünk a hibrid rezsim kategóriához.

A minden évben elvégzett kutatás 167 országban értékeli öt mérőszám szerint: a választási folyamat és a pluralizmus, a kormányzat működése, a politikai részvétel, a demokratikus politikai kultúra és a polgári szabadságjogok  a demokrácia helyzetét. 

A felmérésé szerint a  világ lakosságának több mint egyharmada tekintélyelvű uralom alatt él, miközben mindössze 6,4%-uk élvezi a teljes demokráciát. A globális mérőszám mélypontra zuhant, mivel 5,28 pontra esett a tízes skálán.

Ekkora esésre az elmúlt 15 évben csak egyszer, még 2010-ben volt példa.  A sérült demokrácia besorolású országokban a világ népességének 53%-a él, írják. Ide tartozik  Magyarország lakossága is. 

A magyar demokráciahelyzet:

 6,5 pontot kapott, ami csökkenést jelent a korábbi évhez képest.

 A teljes demokrácia minősítéshez Magyarországnak 1,5 pontot kellene javítani, de a hibrid rezsimbe süllyedéshez már elég lenne csak 0,5 pontot romlani.

(Kiemelt képünk illusztráció: A nemzeti lobogót viszik a díszőrség tagjai a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen 2021. augusztus 20-án. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)