Ez a játék nem a lélek hosszú, sötét teadélutánja

A figyelmes szemlélő az utóbbi időben könyvkereskedők, játékboltok kínálatában találkozhatott az Identity-vel. A doboz oldalán felirat hirdeti: pszichológiai társasjáték. De hiszen az emberi lélek nem játék, merülhet fel bárkiben. Mit is rejt a doboz és mit tartogat egy játékülés? A 168ora.hu-nak Klug Györgyi egészségtan tanár nyilatkozott erről az újszerű társas élményről.

2009. május 10., 19:17

Szerző:

Az Identity legfőképpen játék, de használható terápiás eszközként is - oszlatja el kétségeinket Klug Györgyi, aki már évek óta foglalkozik játékvezetéssel. Szükséges ugyanis egy moderátor, aki kézben tartja az eseményeket -- a feladat nem könnyű, csak tanfolyam elvégzése után vállalkozhat rá bárki.

A játék már két éve létezik, dr. Füzesi Györgyi pszichológus fejlesztette ki és gyártatja. Viszont csak mostanában kezd országosan ismertté válni, mostanra érett be a marketing.

A doboz tartalmaz egy játéktáblát, bábukat, dobókockát és feladatkártyákat. Nyertesek és vesztesek itt ugyanakkor nincsenek, nincs szabott játékidő sem. Az egyetlen cél: az önismeret és az emberi kapcsolataink elmélyítése. Ezt egy Ki nevet a végén? partiban hiába is keresnénk...

Hogyan zajlik egy játékülés?

A résztvevőknek elsősorban kommunikációs szabályokat kell megtanulni, hiszen a lényegi rész élőszóban zajlik. Öt percig egyvalaki viszi a szót, a többiek hallgatnak. A résztvevő a táblán lépdelve mindig húz egy kártyát - a rajta szereplő feladatot végre kell hajtania: beszélnie kell magáról, érzéseiről, emlékeiről, vágyairól és kapcsolatairól. A feladatkártyák olyan témakörökre lettek csoportosítva, mint "teremtés", "bölcsesség" vagy "szeretet" -- mind az önismerettel kapcsolatos.

A játék némiképp absztrakt, verbális mivolta ellenére (vagy talán éppen azért) nagy az érdeklődés. A játékklubok már elindultak, országos hálózat szerveződik.

Játékvezetői tanfolyam voltaképp csak akkor szükséges, amikor nem csupán szórakoztatásra, tanulásra használják, hanem úgymond munkához - amikor pedagógusok, pszichológusok terápiás célzattal alkalmazzák. "Néha olyan lelki sérülések jönnek elő, amelyeket muszáj kezelni az adott pillanatba, mondja Klug Györgyi. "Volt már olyan tapasztalatom, amikor idegen emberek úgy megnyíltak egymás előtt, olyan dolgokról beszéltek, hogy bizony elő kellett venni a papírzsebkendőt," teszi hozzá.

A résztvevők számára egyébként minimálisan 12 éves alsó korhatár javallott. Nem azért, mintha a gyerekek buták lennének, hanem mert egyszerűen nincs még megfelelő élettapasztalatuk, ahhoz, hogy a feladatkártyák egy részét értelmezni tudják.

Arra kérdésre, hogy kiket lelkesít a játékban rejlő lehetőség, Klug Györgyi úgy válaszolt: mindenkit. "A kamaszok természetesen nyeglén állnak hozzá és butaságnak tartják, de az első játékülés után megváltozik a véleményük. A férfiakat jellemzően kevésbé érdekli. Volt azonban olyan eset, amikor a férj azonnal ráállt a társasjáték megvásárlására, amikor meghallotta, hogy játék közben a felesége jó időre kénytelen lesz csöndben maradni," mesélte.