EU-s milliárdokból fejlesztenek kutatórobotot a Miskolci Egyetemen

Elárasztott bányatérségeket kutató autonóm robot fejlesztésére is készül egyebek mellett a Miskolci Egyetem (ME), amely hat kutatási területre több mint félmilliárd forintot nyert az Európai Unió Horizont 2020 pályázati keretprogramjából – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-t.

2015. november 25., 16:47

Az egyetem közleménye szerint a hat program összértéke meghaladja a négymilliárd forintot, a miskolci intézmény két programban konzorciumvezető. A kutatási projekteket nemzetközi szinten is jegyzett európai, amerikai, dél-afrikai egyetemekkel, tudományos- és kutatóintézetekkel együtt, közösen valósítják meg – tették hozzá.

A pályázatok témakörei felölelik a nyersanyagbányászatot, a robotikát, a hidrogeológiát, valamint az innovációs kapacitás megerősítését, és kiterjednek a fiatalok mobilitásnövelésének kutatására is.

A nyertes pályázatok mindegyike nemzetközi együttműködésen alapul, mely a felsőoktatási tevékenységen túlmutatva a kutatás és az innováció összekapcsolását célozza – jelezték a közleményben.

Hozzátették: a Horizont 2020 keretprogram uniós forrásainak köszönhetően elinduló innovációs projektek garantálják, hogy a hallgatók közvetlenül bekapcsolódhassanak a nemzetközi kutatói tudásáramba.

A Horizont 2020 az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját 2014–2020 között meghatározó program, amely minden eddiginél nagyobb, csaknem 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. A program a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia Innovatív Unió elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.