Először száll le üstökösre űrszonda

Mérnökök és tudósok az előzetes terveknek megfelelően kiválasztották a 67-P/Csurjumov-Geraszimenk égitesten azt az öt lehetséges leszállóhelyet, amelyek egyikén novemberben a Rosetta űrszonda Philae nevű robotja első ember alkotta szerkezetként leszállhat egy üstökösön.

2014. augusztus 27., 05:47

„Természetesen mindegyik helyszín egyedülálló tudományos felfedezések lehetőségét rejti magában” – fogalmazott az Európai Űrügynökség (ESA) által kiadott közleményében Stephan Ulamec, a Philae-projekt vezetője.

Az ESA szerint a lehetséges leszállóhelyek kijelölésével újabb fontos lépést tettek a felé, hogy a Philae november 11-én leszálljon az üstökösön. A landolás végleges helyszínét egy hónappal a leszállás előtt választják csak ki – írja a Híradó.hu.

Az ESA korábban közölte, hogy a Rosetta űrszonda által küldött adatok alapján a szakemberek mínusz 70 Celsius-fok körülire becsülik a 67/P Csurjumov–Geraszimenko üstökös felszínének hőmérsékletét, ami nem elég hideg ahhoz, hogy a felszín kizárólag jégből álljon, kell lennie egy sötét porkéregnek is.