Elindult a sötét univerzum titkainak feltárására az Euclid európai űrtávcső

Elindult szombaton egymillió mérföldes világűrbeli útjára az Euclid európai űrtávcső.

2023. július 2., 07:23

Szerző:

Az űrtávcső hatéves missziójának célja a sötét anyag és a sötét energia természetének megértése, amihez az égbolt egyharmadáról készít majd kiváló minőségű térképet a galaxisok térbeli eloszlásáról. Az Euclidot egy SpaceX Falcon 9 típusú rakétával indították a floridai Cape Canaveral-i Kennedy űrrepülőtérről szombaton, és egy hónap múlva érkezik meg a rendeltetési helyére.

Az Euklidész ókori alexandriai görög matematikusról elnevezett, kéttonnás űreszköz a második Langrange-pont felé halad, amelynél egyforma a Föld és a Nap tömegvonzása, így az űrtávcső elhelyezkedése stabil lesz. Nagy-Britannia 37 millió fonttal (16 milliárd forint) járult hozzá a 850 millió fontos küldetéshez.

A távcső létrehozásában a küldetésről döntő Európai Űrügynökség tagállamai, a misszió kereteit meghatározó tudományos közösség, a megalkotásban közreműködő több mint száz európai vállalat és egyesült államokbeli partnerek is részt vettek – mondta el Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója.

A küldetésben Európa-szerte kétezer tudós vett részt, a tervezéstől a megépítésen át az elemezésig.

(Kiemelt képünk: A SpaceX Falcon 9 rakéta felszáll a Cape Canaveral űrállomás 40-es platformjáról, az Európai Űrügynökség számára az Euclid űrteleszkópot szállítva 2023. július 1-jén Cape Canaveralban, Floridában. Az Euclid űrteleszkóp a sötét világegyetem evolúcióját fogja kutatni. Fotó: Paul Hennessy / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)