Elhízott társadalom

Mit szépítsük: a magyarok túlsúlyosak, egészségtelenül táplálkoznak. A felnőttek és a gyerekek is. Márpedig az elhízás például cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz, szívinfarktushoz, szélütéshez és bizonyos daganatos betegségek kialakulásához is vezethet.

2014. október 23., 15:41

Mindezt már régóta mondják az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) szakemberei, ám a „chipsgeneráció” nem veszi tudomásul, milyen károkat tesz magában. Nyilván a szülőkön is múlik, mivel etetik a gyermekeiket. Meg az élelmiszeriparon, miféle termékekkel tömi a magyar lakosságot.

Mindenesetre az OÉTI nemrég ismét elindította az országos táplálkozás- és tápláltsági állapot vizsgálatot. Céljuk, hogy országos reprezentatív minta alapján megismerjék a felnőttek táplálkozási szokásait. Többek közt azért, hogy megfelelő táplálkozáspolitikai intézkedésekkel védjék az egészségünket. Az OÉTI előző, 2009-es hasonló felmérése alapján például megállapították: a felnőtt lakosság csaknem kétharmada túlsúllyal küzd. Húsz év alatt az elhízás gyakorisága a magyar férfiak körében a kétszeresére, a nők esetében a másfélszeresére nőtt.

– Riasztóak voltak az adatok. Azonnal terveket dolgoztunk ki a kormányzattal. Bevezettük a chipsadót, megjelent a transzzsírsavrendelet is. Elindítottuk a Stop só! nevű nemzeti sófogyasztás-csökkentő programot is. Meggyőződésem: mindezek hozzájárulnak az egészségesebb élelmiszer-választékhoz is – nyilatkozta a 168 Órának Martos Éva, az OÉTI főigazgató-főorvosa.

A táplálkozástudós elmondta azt is: az elhízást a WHO ma már betegségnek tekinti. Sajnos a magyarok az első helyen szerepelnek az európai elhízáslistán. Az uniós országok többségében már rendkívül fontos a táplálkozáspolitika, ami Magyarországon mostanában kezd egyre lényegesebbé válni. 2015. január 1-jétől végre itthon is hatályba lép az egészséges közétkeztetést szolgáló rendelet, amelyet szintén az OÉTI kezdeményezett. Ahogyan Martos Éva fogalmazott: közös felelősség, össztársadalmi ügy a prevenció, hogy a kövér gyerekből ne váljon kövér és beteg felnőtt.