Csatába küldik a csodaszert a lopakodó gyilkos ellen

Negyven éves kutatói munka eredményeképp végre fény derült a vérnyomás felelősére. Brian Morris ausztrál professzor kimutatta egy renin nevű enzim rejtélyes szerepét a betegségben.

2011. november 22., 18:39

Szerző:

Nagy-Britanniában mától kapható az a 3 az 1-ben szupertabletta, amely a magas vérnyomásban szenvedő britek millióinak életét könnyítheti meg. Az új gyógyszer nemcsak az egészséget őrzi „árgus szemekkel”, hanem a páciensek pénztárcáját is kíméli.

A szigetországban legalább 10 millió ember szenved a „csendes gyilkosnak” is nevezett betegségben, a magas vérnyomásban. Közülük számosan nem is tudnak a betegségükről, mivel sokáig tünetmentesek, pedig ez a kór az Egyesült Királyságban évi 62 ezer haláleset közvetlen vagy közvetett okozója. Az új szer három, ma is létező hatóanyag kombinációját tartalmazza, így a pácienseknek elég egy pirulát bekapniuk a kondíciójuk karbantartására.

Az áttörésnek számító új tabletta forradalmasítja a vérnyomás kezelését és évente több ezer szívinfarktust és stroke-ot akadályozhat meg. A 3 az 1-ben pirula, remélhetőleg, növelni fogja a helyes kezelések számát is.

Jelenleg naponta több tablettát kell bevenni, sokszor a nap különböző időpontjaiban, ami számos beteget – főleg az idősebbeket – összezavarja, így könnyen előfordulhat, hogy az életmentő orvosságot helytelenül szedik. Sőt, van, aki egész egyszerűen felhagy vele, mert túl komplikáltnak tartja. A felmérések szerint akár 80%-ra is tehető azon betegek száma, akik nem az előírásnak megfelelően veszik be a vérnyomásra felírt gyógyszereiket.

Az új szupertablettát Angliában mától a házi orvos írhatja fel ötféle testre szabott dózisban, vagyis mindenki éppen a neki való adagot kaphatja, a szedése pedig egyszerűbb, hiszen elég napi egy tablettát lenyelni. A havi adag receptje 7,4 fontba kerül (vagyis napi 26 pennybe), ami azt jelenti, hogy a gyógyszertárban hagyott összeg is kisebb lesz, mivel nem kell 2-3-féle receptet kiváltani, csupán egyet.

Végül még egy jó hír. 40 éves kutatói munka eredményeképp, végre fény derült a magas vérnyomás felelősére. Brian Morris ausztrál professzor kimutatta egy renin nevű enzim rejtélyes szerepét a betegségben. Orvos-csapatával arra a felfedezésre jutottak, hogy a vesében túltermelés keletkezhet a reninből, ami felnyomja a vérnyomást. Ez a felfedezés remélhetőleg olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez vezet, amelyek megakadályozzák a renint a magas vérnyomás előidézésében.

Bízunk benne, hogy ez a cikk senkinek sem nyomta fel a vérnyomását, de fontos megemlíteni, hogy nem szabad elhanyagolnunk annak rendszeres ellenőrzését, mert sohasem tudhatjuk, merre és kinél lopakodik a „csendes gyilkos”!

További Nagy-Britanniával kapcsolatos cikkeket olvashat az

angolosan.huweboldalon.