Csalhatott a Google a reklámokkal, hogy több pénzt kapjon a hirdetőktől

Az Adanlytics nevű kutatócég azt állítja, a Google a videós hirdetések olyan megjelenítéséért is pénzt számított fel a hirdetőknek, amely nem felelt meg a saját irányelveinek.

2023. június 28., 20:27

Szerző:

Egy új jelentés szerint a Google több tucat üzleti és kormányzati hirdetőjét vezethette félre akkor, amikor a harmadik fél weboldalán, valamint alkalmazásaiban megjelent hirdetések nézettségéről közölt velük információkat – írja a The Guardian cikke nyomán a HVG

A Trueview a Google videós hirdetések megjelenítésére használt szolgáltatása. Ezeket a reklámokat nemcsak a YouTube-on, de más felületeket – weboldalakon, alkalmazásokban – is megjeleníti a vállalat. A felhasználók 5 másodperc elteltével ugorhatják át a hirdetést, a hirdetőknek azonban csak akkor kell fizetniük, ha a felhasználó a reklám végéig, vagy legalább 30 másodpercig nem kapcsol el, és ha hangot is ad a hirdetésre. A hirdetések elemzésével foglalkozó Adalytics nevű cég azonban azt állítja, hogy sok hirdető, akik a YouTube-on kívül futó TrueView-hirdetésekért fizetnek, nem biztos, hogy azt kapják a pénzükért, amit a Google ígér nekik.

A cég több mint 1000 márka hirdetési kampányát vizsgálta át, és arra jutott, hogy sok TrueView-hirdetés nem felel meg a Google saját irányelveinek. Ezek között voltak olyanok, amelyek a képernyő sarkában vagy szélén lévő kis videólejátszókban futottak vagy teljesen le voltak némítva. De szintén ide tartoznak azok a hirdetések is, ahol két reklám között nem volt valós videós tartalom, vagy a felhasználónak nem volt interakciója a hirdetéssel.

A némított TrueView-hirdetéseket futtató webhelyek közé tartozik a The New York Times, a Reuters, a Wired, a Mashable és a Gizmodo – tehát nagy és forgalmas oldalak, sok megjelenítéssel. A kutatás során az is kiderült, olyan hirdetések is megjelentek a netezők számára, ahol a reklámok átugrására szolgáló gombot elrejtették vagy eltakarták, hogy a felhasználó nem, vagy csak nagyon nehezen tudjon rányomni 5 másodperc elteltével. Az elemzés szerint 2020 óta futhatnak így reklámok.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)