A Google-t, a Facebookot és az Amazont is megrendszabályozza az EU

Új tartalomszabályozás hatálya alá esnek augusztustól az Európai Unió teljes területén a globális technológiai ipar 19 vezető szereplőjének, köztük a Google, az Alibaba, a Meta, az Amazon, az Apple és a Microsoft digitális platformjai – jelentette be kedden Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos.

2023. április 25., 18:35

Szerző:

Az online szolgáltatások széles kategóriájára vonatkozó szabályozás olyan, online kereskedelmi vagy közösségi oldalként, digitális keresőfelületként vagy más szolgálatói platformként nyilvántartásba vett vállalatokat érint majd mint a Facebook, az Instagram, a TikTok, a Twitter, a YouTube, az Amazon, az AliExpress, az Apple App Store vagy a booking.com. 

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály a havi több mint 45 millió aktív felhasználóval rendelkező vállalatok számára kockázatkezelési és –elemzési követelményeket ír elő, külső és független ellenőrzésre, adatszolgáltatásra, valamint etikai kódex betartására kötelezi a digitális platformok üzemeltetőit. 

Breton közölte, további négy-öt vállalat szintén a jogszabály hatálya alá eshet. Erről a következő hetekben hoznak döntést.

(Kiemelt képünk: A Messenger és a Facebook alkalmazás logói egy mobiltelefon képernyőjén jelennek meg az illusztrációs fotóhoz. Krakkó, Lengyelország 2023. január 23-án. Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto)

2024. május 7., 09:18

A forint a hónap eleji kezdésnél 0,6 százalékkal áll erősebben az euróval, 1,6 százalékkal erősebben a dollárral és 0,2 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben.