Cápákat köpködő vulkánt fedezett fel a NASA

Komplett kis ökoszisztéma alakult ki a vízalatti vulkánban.

2022. augusztus 26., 16:58

Szerző:

Az Ausztrália északkeleti partjaitól nagyjából kétezer kilométerre fekvő Salamon-szigetek közepén található Kavachi vulkán a Csendes-óceán délnyugati részének egyik legaktívabb vulkánja. Az 1930-as évek végétől folyamatosan gőzt és hamut okádó vulkán arról is ismert, hogy ideiglenes szigeteket hoz létre, amelyeket később az óceán elmos – foglalja össze a 24.hu.

2022 májusában a NASA Operational Land Imager-2 műhold fotókat készített a Kavachi aktivitásáról. A kutatók különös dologra lettek figyelmesek; a vulkán cápákat és kisebb halakat is kibocsátott a szokásos gőz és hamu mellett.

A 2014-es kitörése alkalmával megvizsgált Kavachi csúcsa mindössze 20 méterrel van a vízfelszín alatt, míg a legmélyebb pontja 1200 méteres mélységben található. A víz alatti rejtély felkutatására 2015-ben merültek alá az oceanográfusok, és felfedezték, hogy egy komplett ökoszisztéma alakult ki a vulkán gyomrában. A vízalatti világ lakói zselés állatok, apró halak, illetve kalapácsfejű és selyemcápák. 

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock.com)

2022. szeptember 26., 17:53

A Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége olyan katonai járműveket – harckocsikat és drónokat – fejleszt, amelyek a legnagyobb kihívást jelentő terepen is önállóan, sofőr nélkül navigálnak.

2022. szeptember 26., 16:50

Egy japán mérnök, művésznevén Lanius álma az, hogy a hétköznapi tárgyak életre kelljenek, mozogjanak a lakásban. Tervezett egy póklábú lámpát is.

2022. szeptember 26., 11:49

A moha DNS átírásért felelős mechanizmusa az emberi sejtekben is végzi a munkáját, de a saját szabályai szerint, ami a kutatók számára is újdonságot jelent.